Poate Ponta să depună plângere împotriva lui Băsescu?

Victor Ponta și Traian Băsescu
Victor Ponta și Traian Băsescu

Premierul Victor Ponta susține că parlamentarii vor face plângere penală colectivă împotriva președintelui Traian Băsescu, pentru atacurile lansate de șeful statului la adresa senatorului Gabriela Firea. Codul Penal spune că un astfel de demers poate fi făcut doar de victimă sau prin mandatar.

Conform articolului 289 din Noul Cod de Procedură Penală, plângerea este încunoștințarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauza prin infracțiune.

(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.

(7) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu îşi însuşeşte plângerea.

Avocatul Lucian Bolcaș a declarat pentru DC News că "orice parlamentar poate face plângere penală împotriva șantajului proferat împotriva d-nei Firea".

Bolcaș a explicat că inițiativa premierului Ponta, care are și calitatea de deputat, nu este lovită de nulitate pentru că "suntem pe legea 78, articolul 13, indice 1".

Potrivit avocatului, atacul lui Traian Băsescu la adresa Gabrielei Firea, interpretat de senator drept o amenințare, reprezintă în același timp o încălcare indirectă a imunității parlamentare și a Constituției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel