Pericolul din iarbă. Mare atenţie! Transmite boala Lyme

capusa
capusa

Autorităţile atrag atenţia asupra pericolului pe care în poate reprezenta muşcătura de căpuşă. 

O ieşire la iarbă verde vă poate aduce mari neplăceri şi vizite nedorite la medic, mai ales în această perioadă a anului. Vorbim despre un pericol ascuns printre firele de iarbă - căpuşele, aceste insecte parazitare a căror muşcătură constituie un adevărat pericol pentru sănătate. 

Ce trebuie să faceţi

Autorităţile atrag atenţia asupra faptului că infecţia cea mai comună al cărei agent etiologic se transmite prin căpușă este boala Lyme. Pentru a evita astfel de probleme, specialiştii vin cu o serie de recomandări pe care vi le prezentăm în cele ce urmează: 

1 Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschisă și textură mai deasă.

2 Purtarea unor pantofi sport deschiși la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.

3 Utilizarea DEET (Dietil toluamidă) drept repelent prin aplicare pe pielea ce va veni în contact cu zone infestate de căpușe (mâini, braț-antebraț, etc) și utilizarea de repelenți pe bază de permetrin prin pulverizări asupra hainelor (în special pantofi, șosete, pantaloni, etc).

[citeste si]

4 Tratarea (spălarea și uscarea cel puțin 1 h cu aer cald/ fierbinte) hainelor folosite în teren după activități desfășurate în zone cu potențial de infestare cu ixodide.

5 Inspectarea corpului cu atenție; căpușele se pot fixa oriunde făra a provoca disconfort la atașare sau în timpul hrănirii.

6 Înlăturarea promptă a căpușelor în cazul în care sunt găsite pe corp; acestea vor fi înlăturate cu ajutorul unei pensete cu vârful bont (fără cioc) prin prinderea cât mai aproape de piele și tragerea în sus, astfel încât rostrul căpușei să nu rămână în piele.

După înlăturarea căpușelor pielea se va dezinfecta cu acool (70%) și se va aplica un unguent conținând un antibiotic cu spectru larg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel