Părintele Visarion Alexa: Avem în parohie un tânăr care, în urma infectării, a rămas cu sechele cardiace, pulmonare, hepatice

Visarion Alexa / Foto Facebook
Visarion Alexa / Foto Facebook

„Pare că oamenii creștini încep să devină vinovați de toate în timpurile acestea”, spune preotul Visarion Alexa.

„Pare că oamenii creștini încep să devină vinovați de toate în timpurile acestea. Cu voie, fără de voie, cu motive întemeiate sau neîntemeiate, creștinii par singurii vinovați. Putem înțelege că și autorităților le este greu să găsească cele mai bune soluții, dar durerea mea este că aceste soluții sunt găsite întotdeauna pe spatele creștinilor. Au fost alegeri, nu s-a îmbolnăvit nimeni. S-a apropiat Pelerinajul la Cuvioasa, avem trei mii de cazuri noi pe zi. Astăzi este Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva și nu știu câți dintre dumneavoastră ați fi fost la Iași, dar eu, până acum ceva vreme, în fiecare an mă aflam acolo, eram părtaș la tot ce se întâmpla și rămâneam mut de uimire văzând marea de oameni care veneau să-i aducă cinstire Sfintei. Nu stăteau o oră, două, ci zile întregi, pe o vreme ploioasă, de cele mai multe ori.

Cea mai tulburătoare era însă imaginea bătrânelor sprijinite într-o cârjă, acoperite cu câte o pătură, așteptând într-o discreție totală să ajungă înaintea Sfintei. Întotdeauna m-am gândit la ele, pentru că îmi aminteau de bunica mea...o bătrână neștiută de nimeni în afară de copiii și de nepoții ei. Așa sunt bătrânii: și de trăiesc, și de mor, nu pasă nimănui”, a scris, miercuri, Visarion Alexa pe contul său de Facebook. 

„Anul acesta e diferit de anii anteriori, o știm cu toții. E pandemie. Toată lumea vorbește despre Suedia, lăudând modul în care au gestionat pandemia. Ei nu au închis nimic, nu au avut altă restricție decât distanțarea și purtarea măștii. Dar haideți să vedem ce a însemnat pentru ei lucrul acesta până acum: șase mii și ceva de morți până acum la o populație de zece milioane. România are o populație de aproape douăzeci de milioane și avem cinci mii de morți. Sigur că mulți dintre dumneavoastră credeți că ar fi bine să se renunțe la restricții, să scape cine poate, altfel spus, însă eu nu cred că e așa. E nevoie de efortul fiecăruia pentru a salva viața unui om. Nu știm cum se va încheia această situație, dar deocamdată părerea mea, la fel ca cea a specialiștilor este că am reușit deocamdată să facem față bolii acesteia ciudate. Nu știm pe cine lovește și ce daune produce, cum reacționăm fiecare. Avem în parohie un tânăr de douăzeci și nouă de ani care, în urma infectării cu SARS-COV2, a rămas cu sechele cardiace, pulmonare, hepatice.Toată lumea s-a supărat că Pelerinajele au fost suspendate anul acesta și da, putem învinovăți autoritățile că nu au găsit cea mai potrivită soluție, dar, în acelasi timp le găsesc și scuze. Vă spun un adevăr: în seara aceasta trebuia să facem Vecernie cu Litie și i-am spus doamnei de la pangar că nu vom face Litie pentru că încă nu am deprins să rămânem pe loc, în așteptarea omului care să vină și să ne împartă pâinea sfințită. Încă ne îmbulzim, unii dintre noi. Putem înțelege că și autorităților le este greu să găsească cele mai bune soluții, dar durerea mea este că aceste soluții sunt găsite întotdeauna pe spatele creștinilor. Au fost alegeri, nu s-a îmbolnăvit nimeni. S-a apropiat Pelerinajul, avem trei mii de cazuri noi pe zi. Ciudățenii...Este absurd să dai vina pe Biserică. “E periculos să mergi la biserică, să te împărtășești, să te spovedești. Sunt toate tare periculoase în curtea bisericii.” Cea mai recentă plângere pe care un vecin “binevoitor” al parohiei ne-a făcut-o la poliție a fost aceea că avem cuiburi de viespi în curtea bisericii și când trece pe stradă îl înțeapă. Avem și “viespi” la biserică, nu contest, însă ceva mai umane...Pare că oamenii creștini încep să devină vinovați de toate. Cu voie, fără de voie, cu motive întemeiate sau neîntemeiate, creștinii par singurii vinovați. Nu m-aș supăra atât de mult pe treaba asta, să știți, pentru că nu de acum sunt considerați creștinii vinovați. Nu e nou faptul că lumea atee sau lumea de alte credințe suprimă intenționat activitățile Bisericii, considerând că e prea mare influența Bisericii în societate.

Știți însă ce e nou?

Faptul că noi, creștinii, ne sabotăm unii pe alții cu o ferocitate de nedescris”, a subliniat acesta. 

„Anul acesta a fost și încă este un an complicat pentru toată lumea și a fost și pentru mine. Am luat o decizie: nu mai vreau să contra-argumentez. Cine vrea să muște, să sfâșie, n-are decât. Vreți să “ne ciomăgim” în idei, în cuvinte, faceți o scrisoare. Nu despre mine, despre cum mă îmbrac, cum și unde merg, ce mănânc, ci despre idei”, a adăugat Visarion Alexa. 

„Nimeni din lumea aceasta nu a trăit mai cu durere decât românii restricțiile religioase.Caragiale are o vorbă tare frumoasă: “Poporul acesta nu este blestemat și nu e nici rău. Este încă neformat. Este o nație tributară răutăților care au fost peste el și care l-au schimbat.” Vreau și eu să cred că într-o zi vom avea capacitatea să fim altfel, vom avea puterea să fim altfel, căci azi o răutate inimaginabilă plutește în inimile românilor. Mereu puși pe harță: în magazin, pe stradă, în trafic. E ciudat cum francezul poate să zâmbească pe stradă. Se întâmplă ceva cu noi, căci nu degeaba vin toate loviturile acestea drept în plexul nostru spiritual. Eu cred că aici e vorba de un singur mesaj: smeriți inima dumneavoastră! Răul nu se poate zdrobi decât de smerenie. În inima plină de răutate nicio Taină nu poate pătrunde. Cuvioasa nu ne cheamă la război, la circ, ci la pace, la smerenie, la vederea propriilor păcate și la rugăciune. Iertați tuturor toate!”, a conchis acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel