Parcul Gezi, simbolul anti-Erdogan, va fi, în final, demolat

erdogan demoleaza parcul gezi
erdogan demoleaza parcul gezi

O Curte administrativă a Istanbul-ului a decis demolarea parcului Gezi, chiar dacă sute de mii de tuci au protestat nu mai departe de acum o lună împotriva unei astfel de hotărâri executive, transmite Russia Today. La scurt timp, parcul a devenit epicentrul unor manifestații de mare amploare împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan și a conducerii sale ”autocratice”.

Recenta decizie vine în urma recursului făcut de ministerul Culturii și Turismului la hotărârea unei Curți inferioare, care împiedicase prin sentință distrugerea parcului și, implicit, construirea unui mall.

La sfârșitul lunii mai, sute de mii de turci au strigat căderea premierului Erdogan, dar au primit în replică gaze lacrimogene și abuzuri din partea forțelor de ordine. În timpul protestelor, care s-au întins pe întreaga durata a lunii iunie, 7.500 de oameni au fost răniți, iar 5 persoane au murit. Ultimul dintre ei, tânărul Ismail Korkmaz, 19 ani, a decedat din cauza unei hemoragii interne, după 38 de zile petrecute în spital.

Deși numărul protestatarilor nu era nicidecum unul insignifiant și deși liderii europeni i-au reproșat lui Erdogan că încalcă drepturile omului prin ordinele date autorităților, liderul AKP nu s-a clintit. El a susținut constant că manifestațiile sunt întreținute de o mână de extremiști, iar ”Primăvara Turcă” este o invenție a rețelelor sociale.

Erdogan a replicat că Europa și Statelor Unite ale Americii nu-și tratează protestatarii altfel de cum o face Turcia, acuzând liderii Vestului că au duble-standarde.

Potrivit rapoartelor, poliția turcă a folosit, timp de trei săptămâni, 130.000 de canistre de gaz lacrimogen. Pe 16 iulie 2013, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis în speța ”Abdullah Yașa și Alții vs Turcia” că ”folosirea fără temei a gazului lacrimogen de către poliția turcă, rănind un copil de 13 ani, a încălcat drepturile omului”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel