O nouă criză a imunoglobulinei în România. Ministerul Sănătății a fost informat la începutul anului

Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay.com
Foto cu caracter ilustrativ. Sursa: Pixabay.com

BPHD avertizează public asupra unei noi crize a imunoglobulinei în România, care riscă să fie mai severă decât cea înregistrată în 2017.

„Besmax Pharma Distribution (BPHD) avertizează public asupra unei noi crize a imunoglobulinei în țara noastră, criză care riscă să fie mai severă decât cea înregistrată în 2017”, transmite compania, scrie Mediafax. 

Spitale afectate

În săptămâna 31 mai – 6 iunie, compania a primit solicitări de urgență de la 11 spitale rămase fără stocuri de imunoglobulină normală, după ce distribuitorii cu care aveau contract au notificat că nu mai pot asigura livrările.

Printre cele 11 spitale se află Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie Prof. Dr. Panait Sârbu, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, „Marie S. Curie”, Spitalul Clinic de Copii „Dr Victor Gomoiu”, Spitalul de Pediatrie Ploiești, Spitalul Clinic Județean Constanța.

„Am reușit pentru moment să furnizăm cantitățile de imunoglobulină solicitate, dar e improbabil că vom reuși acest lucru și în perioada următoare, dacă rămânem, la fel ca și în 2017, singurul distribuitor care va livra spitalelor imunoglobulină umană normală cu administrare intravenoasă”, transmite compania.

Ministerul Sănătății a fost informat 

BPHD precizează că, la începutul acestui an, a informat Ministerul Sănătății cu privire la riscul de discontinuitate în aprovizionarea spitalelor românești cu imunoglobulină umană normală cu administrare intravenoasă, în condițiile în care că majoritatea distribuitorilor de pe piața românească au redus treptat cantitățile livrate.

„Am arătat atunci că există o problemă globală a plasmei umane, materia primă din care se fabrică imunoglobulina, în condițiile în care, de la debutul pandemiei COVID-19, s-a înregistrat o scădere cu 30% a colectării de plasmă normală la nivel mondial. Din păcate, demersurile noastre de la începutul anului au fost ignorate până acum, iar ceea ce vedem astăzi este consecința acestui dezinteres pentru o problemă gravă, cu care România s-a mai confruntat în trecut, cu consecințe mortale pentru persoanele care au nevoie de tratament cu imunoglobulină”, potrivit comunicatului de presă.

Preț mai mic de decontare

BPHD precizează că prețul maxim de decontare a imunoglobulinei, impus în România de autorități, este cu 30% mai mic decât prețul mediu din Uniunea Europeană, fiind cu peste 7% mai mic decât prețul de transfer solicitat de producători distribuitorilor români.

„Este evidentă nevoia unei politici de preț mai flexibile pentru a asigura livrările în condiții de criză (la nivel mondial producția de imunoglobulină este mai mică decât cererea), cât și nevoia acută a demarării colectării de plasmă normală în România, aceasta fiind soluția europeană adoptată de țările care își pot astfel asigura necesarul de imunoglobulină (Austria, Cehia, Germania, Ungaria). Reafirmăm nevoia unui dialog urgent între Ministerul Sănătății, distribuitorii de imunoglobulină din România și asociațiile de pacienți, pentru a se ajunge la o soluție înainte ca situația să se deterioreze grav. Pacienții români dependenți de imunoglobulină nu trebuie să mai treacă prin riscurile și frica din 2017, când au fost privați de un medicament vital pentru ei”, transmite Besmax Pharma Distribution.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy