Ministerul Sănătății cumpără noi vaccinuri. 130.000 de doze de vaccin hepatitic B vor ajunge în spitalele din România

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ministerul Sănătății a semnat astăzi contractul în baza căruia vor fi livrate 130.000 de doze de vaccin hepatitic B.

Potrivit acordului, dozele vor ajunge în țara noastră până la jumătatea lunii noiembrie. Din datele Institutului Național de Sănătate Publică, reiese că în acest moment, la nivel național, există un stoc de aproximativ 17.500 doze de vaccin. 

Referitor la vaccinul hexavalent, procedura de licitație este în curs de finalizare și în cel mult trei săptămâni se va încheia acordul-cadru valabil pentru o perioadă de patru ani. Estimăm că prima tranșă de vaccin va fi livrată de asemenea, în luna noiembrie. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în acest moment, la nivel național, există un stoc de aproximativ 64.000 doze de vaccin hexavalent.

Conform HG nr. 841 / 1995, se fac redistribuiri de doze de vaccin până la soluționarea situației. Numărul mediu lunar a unei cohorte de copii beneficiari este de aproximativ 15.000. 

Reamintim că vaccinul hepatitic B se administrează în maternități, în primele 24 de ore de la naștere. Vaccinul hexavalent se administrează la 2, 4 și 11 luni.

 

Oamenii de știință au descoperit un nou virus care poate fi cauza cea mai probabilă a bolii hepatice la copii

Oamenii de știință cred că au găsit cea mai probabilă cauză a cazurilor misterioase și uneori mortale de hepatită la copiii mici.

Un nou virus a fost identificat în 96% dintre cazurile analizate în două studii separate: unul efectuat în Scoția și altul în Marea Britanie.

Oamenii de știință cred că infecția cu acest virus, numită infecție cu virusul 2 adeno-asociat (un membru al familiei de parvovirusuri) a provocat cumva aceste grupuri neobișnuite de cazuri: fie prin co-infecție cu un alt virus, fie singur, scrie Politico.

”Este extrem de puțin probabil ca acest lucru să aibă legătură cu COVID-19”, a declarat Emma Thomson, autoarea principală a studiului scoțian.

Ea a spus că aproximativ două treimi dintre copiii studiați aveau anticorpi împotriva coronavirusului - un nivel similar cu populația generală din cauza infecției anterioare. Și faptul că  aceste cazuri de hepatită apar la doi ani după începerea pandemiei, de asemenea, nu se aliniază cu o teorie COVID, a spus ea. 

Infecția cu virusul 2 asociat adeno-asociat sau AAV2 infectează majoritatea oamenilor până la vârsta de 10 ani, dar în mod normal nu este asociată cu boala umană, a spus Thomson, profesor clinic și consultant în boli infecțioase la Centrul MRC-Universitatea din Glasgow.

În plus, AAV2 necesită infecția cu un alt virus, cunoscut sub numele de ”virus de ajutor” pentru a se putea replica, a spus Thomson. 

Odată cu creșterea numărului de cazuri misterioase de hepatită care atinge vârful la aproximativ două săptămâni după o creștere mare a cazurilor de adenovirus, oamenii de știință cred că această coinfecție poate fi cauza.

 În studii, 86% dintre copii au avut infecție cu adenovirus. Un număr mic a avut și infecție cu virusul herpesului.

În plus, studiul scoțian a găsit un posibil factor de risc genetic, 17 din 20 de cazuri studiate având o genă specifică (DRB1 04:01). Această genă i-ar putea identifica pe cei mai sensibili, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Oamenii de știință – de la Universitatea din Glasgow, Great Ormond Street Hospital și University College London Great Ormond Street Institute of Child Health – au cerut studii internaționale suplimentare pentru a confirma ipotezele lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel