Mike Pompeo anulează toate restricțiile în contactele cu Taiwanul. "S-a terminat!"

Mike Pompeo, șeful diplomației Statelor Unite, a anulat sâmbătă toate restricţiile care le-au fost impuse de-a lungul anilor responsabililor americani în contactele cu Taiwanul.

Şeful diplomaţiei Statelor Unite, Mike Pompeo, a anulat sâmbătă toate restricţiile care le-au fost impuse de-a lungul anilor responsabililor americani în contactele cu Taiwanul, informează Agerpres, citând AFP.

"Departamentul de Stat a creat restricţii interne complexe pentru a reglementa interacţiunile diplomaţilor noştri, militarilor şi altor reprezentanţi oficiali în relaţiile lor cu omologii taiwanezi.Statele Unite au luat aceste măsuri unilateral, pentru a mulţumi regimul comunist de la Beijing. S-a terminat", a indicat secretarul de stat într-un comunicat.

El nu a precizat natura restricţiilor şi acest anunţ are oricum o valoare simbolică, o lege din 2018 autorizând deja "responsabili de la toate nivelurile guvernamentale, inclusiv membri ai cabinetului în funcţii de securitate naţională, militari şi alţi reprezentanţi oficiali ai guvernului să viziteze Taiwanul şi să se întâlnească cu omologii lor taiwanezi".

Ce înseamnă asta pentru China



Anunţul, care intervine cu mai puţin de două săptămâni înainte de sfârşitul mandatului preşedintelui Donald Trump, va provoca furia Beijingului, care consideră Taiwanul ca parte integrantă a Chinei.

Mike Pompeo nu va merge atât de departe încât să normalizeze relaţiile cu Taiwanul, o decizie asupra căreia nu are niciun fel de autoritate. El a indicat că relaţiile cu insula se vor trece în continuare prin American Institute in Taiwan (AIT), o organizaţie privată care joacă rolul de ambasadă a Statelor Unite la Taipei. Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul, dar Statele Unite au adoptat în acelaşi an o lege care prevede că vor trebui să ajute insula să se apere în cazul unui conflict.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel