Migranți în România. MAI, precizările zilei

Carmen Dan
Carmen Dan

România nu are în derulare demersuri care să genereze un val migratoriu către Europa”, a precizat MAI, luni, 9 mai, în urma apariției unui articol.

„România, în calitate de stat deținător al Președinției Consiliului Uniunii Europene a tratat și tratează cu prioritate fenomenul migrației, făcând eforturi pe toate palierele: dimensiunea internă a migrației, întărirea frontierelor și interoperabilitate și dimensiunea externă. În ceea ce privește Sistemul European Comun de Azil (pachet legislativ care cuprinde 7 dosare inclusiv Regulamentul Dublin) România a susținut în permanență reformarea acestuia, pentru a avea o politică funcțională și credibilă a UE în acest domeniu. S-au depus eforturi pentru avansarea discuțiilor pe toate aceste dosare, pentru a identifica soluții de compromis, acceptabile pentru toate statele membre și adaptate realităților din acestea.

În ceea ce privește Regulamentul Dublin – dosar care privește repartizarea migranților intrați în spațiul european, poziția României a evidențiat constant necesitatea evitării unei abordări bazate pe principiul automatismului și al obligativității, precum și a introducerii oricărei idei de sancțiune financiară.

Niciunul dintre aceste dosare nu are ca obiectiv/efect deschiderea frontierelor europene pentru un nou val migratoriu.

Mai mult decât atât, Președinția României a depus eforturi pentru adoptarea Regulamentului prin care se realizează consolidarea mandatului și capacităților Agenției Europene de Frontieră și Gardă de Coastă (FRONTEX) cu până la 10.000 de polițiști de frontieră, contribuind astfel la întărirea securității frontierelor externe ale Uniunii.

În paralel, PRES RO a luat măsuri pentru a aborda într-un mod eficient situațiile, destul de frecvente, în care Statele Membre s-au confruntat cu evenimente care au necesitat debarcarea persoanelor salvate pe mare în urma unor operațiuni de căutare și salvare.

Pentru a reacționa la astfel de situații de criză într-un mod coordonat și coerent, am luat în considerare dezvoltarea conceputului de "aranjamente temporare" pentru solidaritate și responsabilitate, concept care are la bază participarea voluntară a Statelor Membre la operațiuni de salvare și gestionare a fenomenului migrației.

Însă acest mecanism este unul de excepție care se adresează unor situații punctuale de salvare de pe mare, de tip Rescue și care nu stabilește nici un fel de cote de migranți pentru statele membre”, a precizat, luni, MAI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel