Marele exod chinez pune în gardă Beijingul

Chinezii își părăsesc în masă țara, iar experții estimează că până în 2020 numărul emigranților va atinge 200 de milioane. Între timp, autoritățile Beijingului stau cu ochii pe geniile Chinei care trec granița fără vreun gând să se mai întoarcă în țara asiatică.

Mulți dintre cei care părăsesc China sunt turiști care după o anumită perioadă revin acasă. Dar numărul studenților și al persoanelor cu bani care pleacă definitiv din China crește pe zi ce trece. O cercetare realizată de firma cu sediul la Shanghai Hurun Report arată că peste 64% dintre bogații Chinei au emigrat sau intenționează s-o facă, conform Wall Street Journal.

Felix Lee, blogger Die Zeit, aduce aminte de un episod derulat în anii '70, când președintele american Jimmy Carter se plângea liderului chinez Deng Xiaoping în legătură cu restricțiile privind libertatea de mișcare la care erau supuși chinezii. Deng a răspuns: "Bine, cine vrea să plece, să plece. Dar ești cu adevărat pregătit pentru zece de milioane de chinezi?"

Zecile de milioane au devenit în prezent sute de milioane. Potrivit Biroului Național de Statistică al Chinei, în 2013 un număr record de chinezi au părăsit granițele țării, iar în 2014 este așteptată o creștere.

Guvernul de la Beijing este cel mai preocupat de fenomenul emigrației în rândul tinerilor inteligenți. Noutatea o reprezintă numărul crescând al acestora. Elita hotărăște să părăsească superputerea emergentă când descoperă că se poate bucura de o viață confortabilă, la prețuri accesibile, în locuri precum California sau Australia. În China, nicio avere nu poate cumpăra o evadare din probleme care sufocă societatea urbană: poluarea, nesiguranța alimentară și un sistem educațional deficitar, notează WSJ.

Indiferent de motivele și destinațiile lor, cei care emigrează sunt urmăriți de brațul lung al Biroului pentru supravegherea afacerilor externe al Consiliului de Stat. Misiunea acesteia este de a se asigura că distanța nu estompează patriotismul celor plecați chiar și pentru totdeauna. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel