Majorare salarii. Marius Budăi: INS spulberă acuzaţiile PNL

Marius Budăi
Marius Budăi

"INS raportează creșterea puterii de cumpărare în guvernarea PSD", transmite Marius Budăi.

"Pe ultima lună de guvernare a PSD, INS raportează o creștere a puterii de cumpărare a românilor cu aproape 11% (10,8%) față de octombrie 2018. Altfel spus, românii își pot cumpăra mai multe lucruri decât anul trecut. Valoarea nominală a salariului mediu (cât au primit mai mult în mână românii, în medie) este cu 14,6% mai mare, cu mult peste rata inflației de aproape. De aceea, în termeni reali creșterea a fost cu 10,8%", transmite Marius Budăi, cel care a fost ministru al Muncii în Guvernul Dăncilă.

"Se compară mere cu pere"

"INS spulberă și acuzația PNL că guvenul PSD ar fi crescut salariile doar în sectorul bugetar. Cele mai mari creșteri ale salariilor față de luna precedentă (oct. 2019 vs. noiembrie 2019) sunt în domenii ne-bugetare:

- Extracția petrolului și gazelor naturale +19,4%
- Prelucrarea țițeiului +17,6%
- Fabricare tutun, editare, activități producție între +3% și +8%

Afirmația că media salariilor din sectorul public este mai mare decât media din sectorul privat induce o percepție falsă pentru că se compară mere cu pere. Structura de salariați din sectorul public este complet diferită de cea din sectorul privat. Prin natura funcțiilor publice, cea mai mare parte a angajaților sunt calificați și cu studii superioare.

În schimb, în privat sunt mult mai mulți angajați necalificați și cu studii medii, care în mod natural au salarii mai mici. De asemenea, la stat toate contractele sunt la vedere, în timp ce la privat sunt încă contracte în zona gri (o parte mică pe cartea de muncă, iar restul prin diverse alte bonificații). Deci salariile raportate în privat sunt mai mici decât în realitate", a scris Marius Budăi pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel