În dimineața zilei de vineri, organizatorii Congresului PSD de la Sala Palatului stabiliseră pentru Iliescu, Năstase, Geoană și Gherman, locuri pe scenă. La ora 16, când au început lucrările, cei patru foști președinți au fost invitați în primul rând al sălii. Un alt aspect inedit îl constituie lipsa microfonului la masa la care stătea Victor Ponta. Ca urmare, președintele PSD a trebuit să se deplaseze după fiecare discurs la pupitrul amplasat în centrul scenei, de unde a dat cuvântul invitaților. Experții în comunicare politică spun că nu sunt greșeli de organizare, ci mesaje transmise prin scenografia evenimentului.
[caption id="attachment_307719" align="alignleft" width="310"] Sursa foto: rtv.net[/caption]DeCe News dezvăluia încă din 2 aprilie, că se stabilise ca toți foștii președinți ai PSD, Oliviu Gherman, Ion Iliescu, Mircea Geoană și Adrian Năstase, să stea la prezidiu. Informația că aceștia vor participa a fost a fost confirmată peste nouă zile de președintele formațiunii, Victor Ponta, care nu a dat alte amănunte. Schimbarea de amplasament, decisă cu câteva ore înainte de începerea lucrărilor, poate avea trei explicații.
Năstase, problemă de imagine
”S-ar putea să-și fi dat seama, în ultimul moment, că poziția lui Adrian Năstase e ambiguă, explică politologul Andrei Țăranu. Chiar dacă acesta se bucură de multă simpatie, e totuși un condamnat penal, iar în Occident imaginea unui partid care pune la prezidiu persoane în această situație nu dă bine. Așa că l-au plasat în primul rând, cu scopul de a exploata atenția de care se bucură în media, dar fără a-l asocia ca imagine conducerii efective a partidului. Ca urmare, întreg grupul foștilor președinți a fost mutat în primul rând”.
Ponta, lider necontestat
Altă explicație ține de raporturile de putere semnalate prin amplasarea participanților. La tribuna oficială stă doar echipa care conduce efectiv, iar distanța față de lider e stabilită conform ierarhiei din partid, cel mai aproape fiind persoanele cu cele mai importante funcții. Liderul PSD, Victor Ponta, nu împarte puterea cu niciun fost lider, iar aceasta nu e disputată de un grup dizident. În această ecuație, Mircea Geoană nu putea fi admis la prezidiu.
”Șeful PSD Iași a fost foarte tranșant, ne-a declarat conf. Andrei Țăranu. Dl. Nichita a spus că nu există decât o singură conducere în PSD, cea exercitată de Victor Ponta. Ei nu au, spre deosebire de liberali, mai multe voci, nu au dizidenți, nu există grupuri de contestatari. Este un semnal clar că Victor Ponta e lider și va conduce PSD atâta vreme cât îl va menține la guvernare”.
Scenografie de prezentare, nu de confruntare
Moderatorii dezbaterilor, ori speaker-ii Camerelor au la dispoziție permanent un microfon pe care îl folosesc ca să conducă lucrările. Ideea este că ei pot acorda altor vorbitori cuvântul sau îi pot opri când depășesc limitele, pot să intervină permanent în discuții. Victor Ponta nu a folosit un microfon amplasat la masa prezidiului, ci s-a deplasat de fiecare dată la pupitrul din centrul scenei. Această modalitate de introducere a vorbitorilor e folosită în cadrul unor evenimente de prezentare (premii, aniversări), nu a unora care presupun confruntare, poziții divergente, conflict.
De altfel, fosta moderatoare tv Gabriela Firea a și comparat Congresul PSD cu ceremonia premiilor Oscar, în politica românească. ”Nu exista niciun risc de confruntare, a comentat politologul Andrei Țărtanu. Singurul care nu e fericit la acest Congres e Marian Vanghelie, dar și el și-a declarat susținerea pentru actuala conducere. Nu vor fi dezbateri între tabere, astfel ca moderatorul să fie silit să intervină. Nu e nevoie ca președintele Congresului să facă uz de prerogativele sale, nu se schimbă nimic, din moment ce actuala formulă e de succes”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu