Liceul românesc „Lucian Blaga“ din Transnistria a fost închis

Liceul românesc "Lucian Blaga" din Transnistria a fost închis  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Liceul românesc "Lucian Blaga" din Transnistria a fost închis / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Autoritățile separatiste din Transnistria au închis Liceul românesc „Lucian Blaga“.

Regimul separatist din stânga Nistrului a suspendat pentru trei luni activitatea Liceului „Lucian Blaga“, singura instituţie de învăţământ cu predare în limba româna din oraşul Tiraspol. Totodată, a fost refuzată înregistrarea liceului, astfel încât reluarea procesului de studii la 1 septembrie rămâne incertă.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu susţine că elevilor din Tiraspol le este îngrădit dreptul la educaţie şi cere autorităţilor de la Chişinău să ia măsuri de urgenţă. Am încercat să discutăm cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, însă nimeni nu ne-a răspuns la telefon.

Nu au fost de găsit nici actualii membri ai Biroului pentru Reintegrare. Am solicitat o reacţie de la noul vicepremier pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, dar el ne-a spus că va reveni ulterior cu un comentariu. 

La sfârşitul lunii iunie, directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost demis după 30 de ani de activitate printr-un ordin al fostului ministru al Educaţiei, Lilia Pogolşa. Motivul invocat este că Iovcev a atins vârsta de pensionare. În opinia lui Ion Iovcev, refuzul regimului separatist de la Tiraspol de a înregistra instituţia de învăţământ este o consecinţă a demiterii sale, potrivit Publika.

Directorul unicului liceu cu predare în limba română din Tiraspol, Ion Iovcev, a fost demis

Aflat la conducerea liceului din 1992, pe parcursul a 29 de ani din cei 30 de existenţă a instituţiei, directorul se declară indignat de situaţie. 'Mi-am dedicat în întregime acestei şcoli, sufletul şi inima. N-am crezut că doar printr-un singur sunet de telefon se poate doar să-ţi spună că azi este ultima zi de muncă', scrie Ioncev pe pagina sa de Facebook.

El regretă, de asemenea, că acest lucru se întâmplă cu puţin timp înainte ca liceul să marcheze 30 de ani de activitate şi într-o perioadă grea pentru el, respectiv la scurt timp după ce a învins COVID-19 şi după un accident rutier în urma căruia a ajuns în stare gravă la spital.

Potrivit Ziarului Naţional din Chişinău, Liliana Pogolşa este o apropiată a lui Igor Dodon, liderul prorus al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM). Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării de la Chişinău (MECC), Cristina Gonţa, a explicat, la solicitarea Ziarului de Gardă, că Ion Iovcev a fost demis din motiv că 'a atins vârsta de 70 de ani'. 'Conform Codului muncii, funcţia de director poate fi deţinută până la vârsta de 65 de ani. Dl. Ion Iovcev a atins vârsta de 70 de ani', a specificat Gonţa.

Deputatul Igor Munteanu, din partea Platformei Dreptate şi Adevăr (Platforma DA), a lui Andrei Năstase, consideră că directorului liceului 'Lucian Blaga' i s-a făcut o mare nedreptate, conform unei declaraţii pentru Ziarul Naţional. 'Indiferent de motive, decizia este proastă. Este un cadou pentru separatişti. De 29 de ani, acest liceu este simbolul rezistenţei prin educaţie, iar Iovcev este inima acestui liceu şi la Tiraspol. Nu l-au clintit ameninţările, nici lipsurile, nici obstacolele politice. Nu l-au intimidat cazacii şi nici 'sherifii'. Şi-au adus aminte de el acum (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel