Legea grațierii. Șerban Nicolae: În actuala formă, ineficientă

Bogdan Bolojan / 08 mai 2017 / 20:54 Salveaza PDF Comentarii
Șerban Nicolae
Șerban Nicolae

Președintele Comisiei juridice de la Senat, Șerban Nicolae, consideră că proiectul legii grațierii în forma adoptată de acest for este total ineficientă pentru că nu rezolvă problema supraaglomerării penitenciarelor.

"Din punctul meu de vedere, în forma actuală este absolut ineficient. El nu rezolvă absolut nimic, nu răspunde niciunei nevoi a societății, nici în ceea ce privește obligațiile României față de CEDO, dar repet la final e o decizie politică. (...) Din punctul meu de vedere, nu rezolvă problema supraaglomerării și am mai văzut o serie de speculații în spațiul public în sensul că ne preocupăm de grațiere în loc să ne preocupăm de construcția de spitale. Comisia juridică nu poate să se pronunțe pe construcția de spitale decât cu mare greutate și doar, eventual, în plen, dar grațierea nu costă. Grațierea e o măsură de politică penală fără costuri bugetare. Construcția de spitale sau de instituții de învățământ este o chestiune care ține de investiții bugetare semnificative. Deci nu se compară. Dacă vom continua să plătim zeci de milioane de euro amendă la CEDO despăgubiri pentru persoane care stau în penitenciare în condiții improprii, probabil că vor rămâne mai puțini bani și pentru spitale, și pentru instituții școlare și pentru alte investiții de interes social. Dar probabil că, la nivelul Guvernului, s-au găsit resursele necesare astfel încât în loc să grațiem, mai bine plătim ceea ce e de plătit", a afirmat Șerban Nicolae, luni, la Senat.

El a precizat că în PSD nu s-a discutat proiectul grațierii.

"În interiorul partidului ne-am concentrat pe programul de guvernare. Aceasta e o chestiune secundară. Că ea a suscitat mai mult interes, că prezența unor cetățeni în Piața Victoriei sau pe străzile din București e considerat definitoriu ca să înțelegem ce ne preocupă și ce nu ne preocupă, e o chestiune secundară. Din punctul meu de vedere, trebuie să înceapă dezbaterea la legea salarizării unitare în sistem bugetar. Sunt cu totul alte probleme mai importante și mai ales legate de programul de guvernare. Grațierea nu e în programul de guvernare", a adăugat Șerban Nicolae, conform Agerpres.

[citeste si]

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24