Buget 2020. Augustin Zegrean: Ce se întâmplă dacă va fi atacat la CCR

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a declarat, luni, că o contestare la Curtea Constituțională a legii bugetului de stat pe anul 2020 nu înseamnă neapărat blocarea actului normativ, iar șeful statului ar putea proceda la promulgarea legii.

„Orice lege poate fi atacată la Curte, dar eu cred că în această procedura a angajării răspunderii, este vorba de o angajare a răspunderii politice a Guvernului, faptul că Opoziția va atacă la CCR această lege nu presupune neapărat blocarea ei, și eu cred că președintele poate să procedeze la promulgarea legii, pentru că în Constituție, în articolul 114, unde se vorbește despre această procedura de adoptarea a legilor, care este, repet, o procedura extraordinară, este o procedura în care lucrurile ar trebui să se desfășoare foarte rapid, pentru că asta este scopul acestei proceduri, nu este neapărat obligatoriu să aștepte răspunsul CCR, care poate să vină peste o lună, peste două sau peste două zile. (...) Din câte știu eu legile bugetului au fost uneori atacate la CCR, foarte rar, ce-i drept, și niciodată nu au fost întoarse de Curte la Parlament”, a afirmat Augustin Zegrean, luni, la Digi 24, citează Mediafax.

Acesta a adăugat că termenul de soluționare la Curte este de maxim o lună

„Dacă am acceptă că este altfel și că legea are un parcurs obișnuit, merge la Curte, stă acolo. Termenul de soluționare la Curte după lege este de maxim 30 de zile, dacă ar sta acolo până când Curtea ar avea timp să o analizeze, ar însemna că procedura a fost aleasă în zadar, pentru că nu se mai îndeplinește cel mai important lucru, adică urgență. Gândiți-va că suntem oarecum în situația ordonanței de urgență, ordonanță de urgență nu poate fi atacată la CCR înainte de publicarea ei în Monitorul Oficial. Acolo Guvernul adoptă ordonanță, o trimite la Parlament pentru dezbatere, condiția este să fie depusă la Parlament și publicată în Monitorul Oficial”, a explicat Zegrean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel