EXCLUSIV  Kaufland, poză DINAMITĂ în scandalul cu micii. ADEVĂRUL despre amendă-VIDEO

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) s-a autosesizat după ce filmarea de la Kaufland Odorheiu Secuiesc a apărut în presă și, vineri, comisarii aflați în subordinea lui Sorin Susanu, șef regional ANPC Brașov, au efectuat un control la acest magazin.

Aceștia au supravegheat un timp ce se întâmpla la grill și au văzut cum un client român nu a putut să se înțeleagă cu vânzătoarea deoarece aceasta nu stăpânea limba română. În acel moment, inspectorii ANPC au intervenit. S-a lăsat cu amendă. Sorin Susanu, șef regional ANPC Brașov, invitat la interviurile DC News, a spus că agentul economic a mai primit o amendă, lucru pe care Kaufland l-a negat. Precizăm că Sorin Susanu a venit și cu o dovadă în acest sens.

[citeste si] 

"Dacă discutăm punctual de acel agent economic unde a fost realizat filmulețul, vreau să fac câteva precizări. În primul rând, sancțiunea aplicată de colegii noștri a fost pentru ceea ce au constatat dânșii la momentul respectiv, nu pentru filmulețul cu micii. Filmulețul a declanșat autosesizarea noastră.

Mai mult decât atât, în urmă cu aproximativ un an, acest agent economic a mai fost sancționat de noi. Subliniez acest lucru pentru că am văzut că este o discuție pe această temă. Erau probleme legate la informarea exclusivă în limba maghiară a consumatorilor. La momentul respectiv s-a întocmit procesul verbal numărul 0759440 din 15.12.2015, să fim foarte exacți, pentru că în acest fel poate și ei își aduc aminte de situație. Atunci au primit o sancțiune de 5.000 de lei pentru abaterile descoperite.

(w670)

Mai vreau să atrag atenția asupra faptului că sancțiunea nu este singulară și se aplică și măsuri de remediere a deficienței. Mai mult decât atât, agentului economic i se oferă consiliere în vederea tuturor aspectelor care pot duce la o intrare în normalitate. Abaterile erau acelea că aveau informații de diferite naturi exclusiv în limba maghiară expuse în spațiul comercial al acestui agent economic. Văzând că situația s-a întâmplat la același agent economic, putem să ne gândim că nu a gestionat corespunzător sau putem să avem o viziune și de altă natură, dar sper să nu fie cazul.

Controlul acolo s-a desfășurat în felul următor: comisarii care au ajuns să verifice - două doamne de etnie maghiară - au așteptat să vadă cum se desfășoară activitatea. În momentul în care au observat că un client român nu reușește să se înțeleagă cu vânzătoarea de la acel grill, au inițiat actul de control și au discutat atât cu vânzătoarea, cât și cu managerul magazinului. Au constatat că respectiva persoană nu stăpânește limba română, iar când s-a discutat cu managerul, acesta a avut o explicație cel puțin discutabilă. La solicitarea comisarilor care au întrebat "de ce au angajat o persoană care nu știe și limba română", a zis că ar fi fost discriminatoriu să îi ceară să știe limba română.

Ca urmare a faptului că nu s-a putut oferi un serviciu conform consumului, fiind prejudiciat în drepturi, s-a întocmit procesul verbal, și s-a aplicat o sancțiune de 10.000 de lei. Am considerat că lucrurile care s-au întâmplat sunt grave și trebuie să luăm atitudine imediat. Nu am mers la fața locului cu televiziunea pentru a nu crea un climat nefavorabil. Nu am fost eu prezent acolo pentru a nu se interpreta că încerc într-un fel sau altul să influențez. Mai mult decât atât, comisarii de la noi nu au dorit să inițieze discuția cu vânzătoarea tocmai pentru a nu exista niciun fel de interpretare asupra faptului că a fost instigată într-un fel sau altul să aibă o altă abordare. Iar faptul că am făcut public rezultatul cred că este o chestiune de normalitate și este benefic să se știe cum stau lucrurile", a precizat Sorin Susanu la interviurile DC News.

Ascultați pe larg răspunsul:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel