Joia Albă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci astăzi

Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Joia Albă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci astăzi. Joia Albă este a cincea zi din Săptămâna Luminată. Popular, mai este denumită și Joia Rea. Ce nu trebuie să faci astăzi.

Joia Albă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci astăzi. Nimeni nu are voie să muncească astăzi. Cei care vor încălca această tradiție vor aduce seceta și dăunători în livezi, dar și ghinion asupra casei lor. Tot astăzi, este interzis spălatul sau albitul rufelor. Munca de la câmp este și ea interzisă, iar cei care vor munci astăzi vor face ca iarba să crească în locurile unde nu trebuie.

Joia Albă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci astăzi. În Joia Albă, călătoriile sunt interzise. Cei care pleacă la drum s-ar putea rătăci, iar cei care aleg să muncească ar putea deveni săraci, aducând în viața lor grindină, trăsnete, vijelie și tunete. Totodată, astăzi este și interzis și cusutul. Persoanele care vor coase în această zi vor fi blestemate, potrivit tradiției.

Ritual în Joia Albă

Joia Albă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci astăzi. În Joia Albă se ține și un ritual al morților. Mai exact, o persoană trebuie să care 44 de găleți cu apă. Două lumânări se aprind la cele patru capete. Apa din găleți va deveni astfel sfințită și se varsă apoi în fântâna din curte pentru a aduce noroc.

Joia Albă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci astăzi. Rromii sărbătoresc "Paștile țigănești", o tradiție veche de șapte decenii, care reprezintă un prilej de revedere cu rudele din țară și din străinătate, care vin să asiste la acest eveniment.

Joia Albă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tot astăzi se "fură" fetele frumoase de către viitorii lor soți, iar conflictele familiale se încearcă a fi rezolvat tot în această zi.

Vezi și: Săptămâna Luminată, tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci zilele următoare

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy