Iranul a crescut producția de uraniu slab îmbogățit

uraniu
uraniu

Iranul şi-a cvadruplat rata de îmbogăţire a uraniului de concentraţie redusă, a declarat un oficial de la complexul nuclear Natanz, citat luni de agenţia de presă Tasnim, preluată de Reuters.

Ştirea a apărut la o săptămână după ce Teheranul a anunţat oficial că a încetat să respecte anumite angajamente luate prin acordul nuclear încheiat în 2015 cu puterile internaţionale.

Acordul permitea Iranului să producă până la 300 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit, iar cantităţile excedentare puteau fi stocate în afara ţării sau exportate. Luna aceasta, guvernul iranian a anunţat că limita nu se mai aplică, iar alte angajamente se reduc, ca urmare a retragerii unilaterale a SUA din acord. Nu se ştie cât de aproape de limita respectivă erau stocurile existente în Iran, arată Reuters.

Aceeaşi înţelegere prevedea o concentraţie maximă de 3,67% pentru uraniul îmbogăţit, valoare mult inferioară celei de 90% necesară pentru armele atomice şi celei de 20% realizate de Iran înaintea intrării în vigoare a acordului. 

Vezi și: SUA se pregătesc de o intervenție militară. Care este numărul soldaților detașați în țările din Golf

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel