Iran: Preşedintele Rouhani propune un referendum pe fondul apelurilor la schimbări politice

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a propus miercuri convocarea unui referendum care să clarifice cursul politic al ţării, în contextul apelurilor tot mai intense la schimbare în republica islamică, transmite dpa.

'Dacă nu vom reuşi să venim cu soluţii la problemele pe care le discutăm de mai bine de 40 de ani, ar trebui să convocăm un referendum', a declarat Rouhani, referindu-se la timpul scurs de la revoluţia islamică din 1979. În comunicatul emis de guvern, Rouhani mai afirmă că 'diferenţele strategice' între forţele politice reformiste şi adepţii liniei dure ar trebui clarificate printr-un vot.

Acesta este un subiect tabu în Iran, unde regimul islamist păstrează un control strict. Agenţia dpa aminteşte că au trecut 40 de ani de la referendumul care a alungat monarhia şi a instituit republica islamică. Preşedintele Rouhani a sugerat că Iranul nu ar trebui să se îndepărteze de restul lumii şi ar trebui să ţină cont de realităţile secolului al XXI-lea, aşa cum doresc reformiştii.

Adepţii liniei dure şi reformiştii se confruntă pe subiecte precum apropierea de Occident, accesul la internet, restricţiile impuse femeilor la prezenţa pe stadioane. În viziunea partizanilor liniei dure, modificările reformiste sunt parte a 'invaziei culturale occidentale' cu care inamicii Iranului încearcă să submineze valorile islamice, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel