EXCLUSIV  Iohannis, Dragnea, Toader, notați după mutările majore pe scena politică. Borza: El are 10!

Deputatul Remus Borza, în cea mai nouă ediție a emisiunii „Borza Analytica" de la DCNews, a notat politicienii și personalitățile importante ale săptămânii care se încheie.

Klaus Iohannis nota 7 – Este foarte atent și critic la ordonanțele Guvernului Dăncilă. Însă nu a fost deloc atent și nici critic în 2016, când Guvernul Cioloș, într-o singură zi, pe 28 iunie, a dat un număr record de ordonanțe: 18. Niciun Guvern de dinainte și niciun Guvern de după nu a egalat această „performanță". La investitură a depus un jurământ prin care se angaja să respecte Constituția și legile țării. Ori, Constituția, prin Art. 74, alin. 2, stipulează că „nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor", și implicit a unui referendum, „problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea". Ori, prima întrebare pe care vrea să o adreseze Iohannis cetățenilor în cadrul referendumului este interzisă de Constituție. A doua întrebare vizează dreptul Guvernului de a emite ordonanțe sau, mai exact, interdicția Guvernului de a emite ordonanțe de urgență pe Codul penal, Codul de procedură penală și pe Legea privind organizarea judiciară. Ghinion, din nou, câtă vreme aceeași Constituție, care ar trebui să fie obligatorie pentru toți cetățenii și cu atât mai mult pentru președintele țării, abilitează Guvernul, prin Art. 108, de a adopta hotărâri și ordonanțe. La final de săptămână, a semnat și decretul prin care Augustin Lazăr, procurorul general, se pensionează. Târziu. Lazăr trebuia demis a doua zi după ce a apărut în spațiul public informația că, în anii 80, ar fi refuzat eliberarea mai multor deținuți politici.

Liviu Dragnea nota 10 – Pentru intenția anunțată de a descentraliza și restructura aparatul bugetar în teritoriu. Reforma administrației reprezintă un imperativ social încă din anii 90. Avem un aparat birocratizat, super gonflat și ineficient, dar în schimb mare consumator de resurse. Avem un Guvern cu 28 de ministere și peste 200 de secretari de stat, o administrație publică locală cu peste 3.200 de primării, sute de agenții și autorități la nivel central și local, care pun o presiune extraordinară pe bugetul de stat. Trebuie să ne asumăm reforma admnistrației și restructurarea personalului bugetar, altminteri o va face criza mult mai dureros. Dragnea a cerut ANSVSA și ANAF să ia măsuri pentru combaterea contrabandei cu legume și fructe și pentru stabilirea unui standard de calitate al produselor din import care în prezent e inferior standardului din Uniunea Europeană. În fiecare an, România pierde 2 miliarde euro la bugetul de stat din evaziunea și contrabanda cu legume și fructe. Acest flagel omoară și puținii fermieri și agricultori români, producători de legume și fructe.

Tudorel Toader nota 8 - Pe scările Ministerului Justiției, Toader a anunțat că demisionează din funcția de ministru al Justiției. Toți hastag-iștii, USR-iștii, deontologii și justițiarii din politica românească care boceau până mai ieri pe la colțul străzilor cât de rău e Toader acum au prins drag de el. Parcă nu mai e atât de rău, dacă e să-l compari cu Nicolicea, cel cu care PSD vrea să-l înlocuiască. Eu l-am susținut pe Toader în Parlament de fiecare dată. Dacă e să facem un bilanț al celor doi ani și două luni de mandat, remarc începutul curajos: modificarea Legilor 303, 304, 317/2004. Tot Toader a fost cel care a declanșat procedura de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA și a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general. Însă, în ultimele luni, elanul ministrului Justiției în materie de reformare a sistemului judiciar a scăzut, generând anumite suspiciuni și controverse. A jucat alba neagra cu ordonanțele, într-un joc politic lipsit de fairplay. Cu toate acestea, a fost unul dintre cei mai longevivi miniștri.

PNL nota 8 – Rareș Bogdan are un discurs care poate mobiliza electoratul de dreapta. A adus în PNL un suflu nou, însă singur nu poate învia partidul condus de Orban. În centrul doctrinei liberale stă omul, cu toate drepturile și libertățile inalienabile ființei umane. Prin poziționarea publică din ultimii trei ani, PNL a abdicat de la aceste valori, făcând în schimb apologia terorii și abuzului judiciar.

Emmanuel Macron nota 7 – Preşedintele Franţei are planuri măreţe şi vrea să reclădească în doar cinci ani Catedrala de la Notre-Dame, afectată de incendiul produs la începutul acestei săptămâni. Structura clădirii nu a fost afectată, însă acoperişul şi alte părţi arhitecturale importante au fost distruse. Au trecut 23 de minute de la momentul în care au sunat alarmele de incendiu şi până când focarul a fost identificat. Acest lucru arată cât de nepregătită e și Franța, care are o economie de zeci de ori mai mare decât cea a României. M-a impresionat solidaritatea oamenilor care au donat pentru reconstrucția catedralei. Familia Pinault a promis 100 milioane euro, urmată de grupul LVMH și familia Arnault, deținătorii celei mai mari averi din Franța. Au anunțat o donație de 200 milioane euro. Solidaritatea a depășit granițele Franței. Chiar și o firmă românească din zona IT a dat un milion de euro. Între timp, continuă protestele „vestelor galbene". Manifestanții au provocat mici incendii pe străzile din Paris, polițiștii fiind nevoiți să intervină cu gaze lacrimogene în timpul celui de-al 23-lea weekend de proteste. Unii dintre aceştia sunt deranjați că revendicările lor sunt eclipsate de eforturile depuse pentru a salva Catedrala Notre-Dame.

Donald Trump nota 8 - În urma publicării raportului procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, numărul susţinătorilor lui Trump a scăzut cu 3%, ajungând la cel mai scăzut nivel de anul acesta. Liderul de la Casa Albă a denunţat „nebunescul raport" elaborat de Mueller, despre care spune că e opera unor politicieni democraţi care îl urăsc. În altă ordine de idei, Joseph Biden, fost vicepreşedinte în mandatul preşedintelui Obama, şi-ar putea anunţa săptămâna viitoare candidatura pentru funcţia de preşedinte al SUA. În contextul alegerilor prezidenţiale din 2020, democrații nu au un contracandidat mai bun pentru Trump decât Biden.

Remus Borza, interviu DCNews

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel