Iohannis, declarații după ce Guvernul Cîțu a căzut: Trist, dar adevărat. Cuvântul CRIZĂ ne caracterizează. Politicieni cinici

Sursă foto: Administrația Prezidențială
Sursă foto: Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a susținut declarații după ce Guvernul Cîțu a picat. 

Klaus Iohannis, declarații LIVE: 

- Trist, dar adevărat, cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul ”criză”. Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică, suntem într-o plină pandemie, ne-a lovit și ne-a lovit rău, suntem într-o criză a prețului la energie, criză care este și europeană și globală. 

- Ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri, să mai adauge o criză, o criză a guvernării. 

- În acest fel, astăzi, în Parlamentul României a fost votată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului României, care a avut succes. Deci, cum se spune colocvial, Guvernul a picat în Parlament. 

- În ultimele luni, s-au spus multe lucruri în politică, majoritatea urâte. Politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, inclusiv în interiorul partidelor, oamenii nu știu ce să mai înțeleagă, e o situație complicată generată - această moțiune și trecerea ei prin Parlament- de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români. 

- Să vedem, totuși, ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte în coaliția de guvernare, a plecat din Guvern și a votat moțiunea de cenzură de astăzi, alături de PSD și AUR. Astea sunt faptele, restul e discurs politic, demagogie sau cum doriți să-i spuneți. 

- Trebuie să găsim o soluție, România trebuie să fie guvernată, avem pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarna, iar toate acestea trebuie să fie rezolvate de Guvernul României. 

- E nevoie de soluții și e momentul pentru decizii mature din partea politicienilor și partidelor politice. 

- Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate, dar și responsabilitate. 

----

Mesajul complet transmis de Administrația Prezidențială:

Bună seara, dragi români!


Trist, dar adevărat. Cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză. 


Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică. Suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit, și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală.

De lucru ar fi suficient pentru politicieni: să rezolve problema pandemiei, să rezolve problema prețurilor la electricitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri? Să mai adauge o criză, o criză a guvernării. În acest fel, astăzi, în Parlamentul României, a fost votată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes, deci, cum se spune mai colocvial, Guvernul a picat în Parlament.

În ultimele luni s-au spus foarte multe lucruri în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul, să se acuze de diferite lucruri, inclusiv în interiorul partidelor. Oamenii nu știu ce să mai înțeleagă. Este o situație complicată, o situație care a fost generată - această moțiune și trecerea ei prin Parlament -  de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români și așa mai departe.

Haideți să vedem totuși ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații. USR a fost parte din coaliția de guvernare. USR a plecat din Guvern și a votat, USR, împreună cu PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi. Acestea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie sau cum doriți să-i spuneți. Acum, însă, suntem în situația de a trebui să găsim o soluție. Trebuie să găsim o soluție, România trebuie să fie guvernată. Pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva. Acest cineva, evident, este Guvernul României. Așadar, este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature. Este nevoie de decizii mature din partea politicienilor, din partea partidelor politice. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească în forurile interioare, să găsească abordări mature și să vină cu ele la consultări, voi convoca consultări cu partidele politice abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate.

Vă mulțumesc!

----- 

Președintele României, Klaus Iohannis, va susține marți, 5 octombrie 2021, ora 18:00, la Palatul Cotroceni, Sala Unirii, o declarație de presă, anunță Administrația Prezidențială. 

Președinte Klaus Iohannis și-a amânat plecarea în Slovenia

Președintele Klaus Iohannis și-a amânat cu câteva ore plecarea în Slovenia unde urmează să participe la reuniunea Informală a Consiliului European.

Întârzierea  plecării la reuniunea din Slovenia poate fi legată de rezultatul moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Florin Cîțu, dezbătută marți, în plenul Parlamentului, la zece zile după ce președintele Iohannis l-a susținut pe premier în câștigarea președinției PNL.

Potrivit ultimelor informații, Guvernul Cîțu a fost demis cu 281 de voturi.

De la instalarea la Palatul Cotroceni, în 2014, în cei șapte ani președintele Klaus Iohannis a numit nouă premieri.

Este greu de anticipat în cest moment care va fi strategia președintelui Iohannis în ceea ce pivește desemnarea unui nou premier, după ce Florin Câțu a fost demis în urma moțiunii. 

GUVERNUL CÎȚU a căzut. Moțiunea a trecut cu un număr istoric de voturi. Joi ar putea urma consultări la Cotroceni

Guvernul Cîțu a fost demis. 281 de parlamentari au votat pentru moțiunea de cenzură. Votul a fost secret cu bile. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu şi-au exprimat votul, fie au fost prezenţi şi au anunţat că nu votează, fie au fost absenţi. Membrii Birourilor permanente urmează să se întrunească pentru verificarea şi numărarea voturilor exprimate. Pentru a trece moţiunea este nevoie de 234 voturi.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis: ”Guvernul Cîțu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor!” El a postat și o magine cu mesajul ”Cîțu a fost demis! Am promis, am votat, l-am zburat”. ”Am și dat soluție, dacă se creează o majoritate politică împreună cu președintele României, putem stabili un guvern de specialiști până vor avea loc alegerile anticipate”, a mai zis Ciolacu.

AUR propune un guvern de specialiști. Co-președintele AUR, George Simion, spune că formațiunea politică are o propunere de guvern de specialiști și vorbește chiar și de suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în condițiile în care se cramponează de Florin Cîțu (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel