Urmărește emisiunea live


Ioana Petrescu, "certată" de Gheorghe Ialomițianu la România TV

Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe, a "certat-o" pe Ioana Petrescu, actualul ministru de Finanțe, într-o emisiune la România TV.

Iată o parte din dialogul purtat de cei doi la România TV:

Gheorghe Ialomițianu: Doamna ministru trebuie să spună dacă acest buget este pentru dezvoltare sau este un buget de subzistență. Noi - opoziția - când am spus că se vor introduce noi impozite și taxe ne-am bazat pe creșterea de cheltuieli. (...) Eu am spus așa: ori cresc impozitele și taxele, ori se taie investițiile cofinanțate de la bugetul de stat. Se vor tăia cel puțin 2% din PIB investiții față de anul trecut, iar de acolo se acoperă aceste creșteri de cheltuieli care sunt mai mult pentru consum, iar tăierea banilor de investiții are ca efect reducerea locurilor de muncă din sectorul privat. Multe firme care au contract cu statul nu vor mai primi banii, iar acea reducere cu 5% a contribuțiilor nu își mai are obiect pentru că firmele trimit oamenii acasă. Așa că avem de-a face cu un buget de subzistență, nu de dezvoltare.

Ioana Petrescu: În primul rând, cheltuielile cu investiții vor crește. În al doilea rând, cheltuielile cu cofinanțarea și cele cu fondurile europene au reprezentat o prioritate. Aceste fonduri europene se duc în investiții care sunt finanțate din fonduri europene. Ne-am luptat zi și noapte pentru ca această sumă să fie mare. S-a ajuns la o sumă de 19 miliarde în buget și încă 9 miliarde la locale pentru fondurile europene, iar acest lucru s-a făcut pentru că am negociat cu Comisia Europeană inclusiv un 0,25% din PIB care se va duce către fondurile europene.

Gheorghe Ialomițianu: Vreau o mică intervenție.

Ioana Petrescu: Vă rog să mă lăsați să vorbesc. Investițiile nu scad, iar fondurile europene alocate pentru 2015 sunt mult mai mari decât în 2014. Cât despre ce ați spus dumneavoastră, nu este corect pentru că aceste măsuri pe care le-am luat nu sunt numai pentru consum. Aceste măsuri - cum ar fi reducerea CAS-ului - sunt moduri în care noi încurajăm mediul de afaceri. Există și niște măsuri sociale incluse în buget.

Gheorghe Ialomițianu: Vreau să am o mică intervenție. Haideți să vorbim de investiții.

Ioana Petrescu: Eu vă răspund la întrebare.

Gheorghe Ialomițianu: Doamna ministru, haideți să vorbim de investiții. Doamna ministru, dvs spuneți că v-ați luptat pentru cofinanțare. V-ați luptat, dar de pomană. La penultima rectificare bugetară, ați tăiat patru miliarde de la cofinanțare și ați tăiat banii pentru investiții. Ați redus locurile de muncă din sectorul privat. Degeaba îmi spuneți că v-ați luptat pentru cofinanțare când sumele primite de la UE în execuția bugetară reprezintă 50%. Rezultatele sunt proaste. Vă dezbateți să obțineți cofinanțare, dar eficiența Guvernului este la pământ. Asta e realitatea. Cifrele pe care le publicați sunt de pomană.

 ......

Gheorghe Ialomițeanu: Lăsați-mă să vorbesc. Oamenii o duc mai rău decât în perioada 2010-2011. Ce le-ați dat cu o mână, le-ați luat cu trei. Românii o duc mai rău. Degeaba le dați câte 100 de lei ca Ceaușescu și creșteți prețurile. Tăiați bani din salarii. Faceți o crimă, o crimă pe care nu o înțelegeți.

Ioana Petrescu: Încasările sunt conform planurilor. 

Gheorghe Ialomițianu: Încasările sunt mai mici ca în 2009. Oamenii o duc rău.

Ioana Petrescu: Domnule Ialomițianu, dumeavoastră puteți să mă acoperiți... atâta timp cât eu spun niște adevăruri... (...) Ceea ce s-a făcut până acum a fost o relaxare fiscală.

Gheorghe Ialomițianu: Îmi pare rău, dar oamenii o duc mult mai rău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel