Pe data de 21 noiembrie, este prăznuită Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima mare sărbătoare din postul Crăciunului, este marcată în fiecare an pe 21 noiembrie. Această sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia sau Ovedenia, scrie crestinortodox.ro.
Părinții Maicii Domnului sunt Sfinții Ioachim și Ana. Lipsiți de copii, dar cu credință în Dumnezeu, L-au rugat pe Dumnezeu să le dăruiască cinstea de a fi părinți, făgăduind că dacă vor avea un copil, îl vor duce la templu și îl vor închină Lui. Un înger le vestește că vor avea o fată pe care o vor numi Maria. Sfinții Ioachim și Ana nu au uitat de promisiunea făcută lui Dumnezeu și la trei ani de la nașterea Maicii Domnului au dus-o pe fiica lor la templu. Aici a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, care a dus-o în cea mai sfânta încăpere din acest loc, în Sfânta Sfintelor, unde a stat până la vârstă de 15 ani.
Potrivit tradiției, în această zi se deschid cerurile, iar oamenii pot să înțeleagă graiul animalelor. În plus, această sărbătoare este și un prilej pentru a se face previziuni asupra vremii. Se crede că dacă ziua de 21 noiembrie va fi înnorată, peste an vor fi epidemii, iar dacă va ninge, atunci va fi o iarnă lungă și foarte grea, scrie Antena 3.ro.
În această zi toți cei care sunt certați trebuie să se împace, cerându-și iertare unii de la alții, pentru ca Postul Crăciunului să le fie de folos.
Potrivit tradiției populare, în această zi de sărbătoare femeile trebuie să umple un vas cu apă, pentru privegheat, iar de el să se lipească o lumânare albă aprinsă. În jurul acestu vas, toți cei din familie trebuie să facă o sută de mătănii la miezul nopții și alte o sută de mătănii în zorii zilei. Această este considerată de ajutor atât pentru sănătate, cât și pentru protecție împotriva răutății omenești.
Tot astăzi, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, păstrate în lumină și căldură, încep să înmugurească și să înflorească, fiind folosite mai apoi în noaptea de Anul Nou drept sorcove.
Pentru că este o sărbătoare a luminii, există tradiţia de a petrece această noapte cu lumină şi cu focuri aprinse. Se spune că astăzi, când cerurile se deschid, cele mai importante dorințe ale oamenilor se împlinesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News