INS. Pe ce se duc banii românilor. Cum se împart cheltuielile de consum

O persoană a cheltuit, în medie, 227,16 lei, anul trecut, pentru articole şi produse pentru îngrijire personală, potrivit datelor INS, cerute de Agerpres.

Astfel, anul trecut, o persoană a dat 1,58 lei, pe lună, în medie, pentru săpun de toaletă, 9,37 lei pentru articole de parfumerie şi cosmetică şi 7,98 lei pentru alte articole pentru îngrijire personală. 

În ceea ce priveşte cheltuielile pentru îmbrăcăminte, o persoană a folosit, în medie, 283,68 lei, anul trecut. Din punct de vedere al cheltuielilor lunare, 16,79 lei au mers pe confecţii, 4,04 lei pe tricotaje şi 2,11 lei pe ciorapi. În gospodăriile cu un copil s-au folosit, în medie, 29,32 lei lunar pe persoană pentru îmbrăcăminte, iar în cele cu 4 copii sau mai mulţi - 13,8 lei. 

De asemenea, pentru încălţăminte, un român a cheltuit, în medie, 245.52 lei. 

Doar 30,2% dintre gospodăriile din România şi-au permis anul trecut să îşi cumpere haine noi, iar 18,1% o săptămână de concediu, în afara casei, cu venitul total net lunar realizat, se arată în publicaţie. 

Potrivit documentului, un procent de 6,4% şi-au permis înlocuirea mobilei uzate şi/sau demodate, 13,3% şi-au luat produse electrocasnice, iar 11,7% au mers la spectacole de teatru sau cinema. 

Pe de altă parte, numai 16,1% dintre gospodăriile din România şi-au putut permite cărţi, ziare, reviste cu venitul total net lunar realizat. 

Datele INS, arată că o treime dintre gospodăriile din România nu şi-au plătit la timp întreţinerea locuinţei, anul trecut, iar 14,5%, energia electrică, se arată în document. De asemenea, 6,4% nu şi-au putut plăti la timp abonamentul radio-TV, iar 6,2% - telefonul. 

Pentru a putea face faţă cheltuielilor curente, 10,6% din gospodării au apelat la muncă suplimentară, 11,2% la ajutoare financiare, fără obligaţia de restituire, de la rude, prieteni, 6,5% la împrumuturi de la rude, prieteni, alte persoane, 7,3% la economii. 

Un procent de 69,6% dintre gospodării pot face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat. 

Cheltuieli totale ale unei gospodării

Impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe au deţinut, în 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale unei gospodării, ridicându-se, în medie, la suma de 513 lei/lună, conform INS. 

Din această sumă, impozitul pe salariu a reprezentat 39,7%, faţă de 39,5%, în 2015, iar contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensie, la fondul de şomaj şi pentru asigurările de sănătate) 58,4%, comparativ cu 56,3%, în 2015. 

Tot în anul 2015, ponderea taxelor şi impozitelor era de 19% din cheltuielile totale, iar suma se ridica la 446,1 lei/gospodărie. 

'Impozitele, contribuţiile, cotizaţiile, taxele deţin o pondere mare în cheltuielile totale ale gospodăriilor în ale căror venituri predomină veniturile salariale. Astfel, în anul 2016, ponderea acestora în cheltuielile totale a fost de 29,2% pentru gospodăriile de salariaţi, comparativ cu 13,6% pentru cele de şomeri, 9,8% pentru gospodăriile de pensionari, 4,9% pentru cele de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole şi numai 3,7% în cazul gospodăriilor de agricultori', se notează în document. 

De altfel, în anul 2016, cuantumul mediu al transferurilor aflate în sarcina gospodăriilor de salariaţi a fost de 13,9 ori mai mare decât al celor plătite de gospodăriile de agricultori, de 10 ori mai mare decât transferurile plătite de gospodăriile de lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole, de 5,6 ori mai mare decât al celor de pensionari şi de 4,1 şomeri sau mai mare decât al gospodăriilor de şomeri. 

Principala destinaţie a cheltuielilor gospodăriilor - consumul - a deţinut, în medie pe ansamblul gospodăriilor, 71,7% din cheltuielile totale. Cheltuielile de consum au reprezentat 1.810 lei/lună/gospodărie, iar cheltuielile băneşti pentru cumpărarea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile în unităţile de alimentaţie publică), nealimentare şi pentru plata serviciilor s-au ridicat la 1.612 lei/lună (63,9% din cheltuielile totale). 

Potrivit INS, cealaltă parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare şi nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodăriei), a fost egală cu 198,1 lei/gospodărie şi a reprezentat 7,8% din cheltuielile totale.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2022 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy