INFRASTRUCTURĂ: Lucrări întârziate chiar şi cu 7 ani

Mihai Ciobanu / 15 mai 2018 / 22:16 Salveaza PDF Comentarii
Autostrada
Autostrada

Reprezentanţii companiilor care se ocupă de implementarea proiectelor realizate cu fonduri europene au fost chemaţi la Ministerul Transporturilor.

Situaţia execuţiei proiectelor de infrastructură finanţate cu fonduri europene a fost discutată marţi, 15 mai, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o ministrul Transporturilor, Lucian Șova și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, cu reprezentanți ai celor mai importante firme de construcție de infrastructură rutieră și feroviară în țara noastră.

Antreprenorii au prezentat stadiul de execuție a lucrărilor de pe șantiere și problemele administrative care ar fi dus la întârzieri în realizarea proiectelor, precum: obținerea greoaie a autorizațiilor de construire, întârzierea exproprierilor și birocrația excesivă.

Pe șantiere nu se văd progresele asumate

Ministrul Lucian Șova le-a spus antreprenorilor că este îngrijorat că pe șantiere nu se văd progresele asumate și a declarat că se implică pentru intensificarea activității. De la începutul anului până acum au fost introduse în Guvern o serie de acte normative care au asigurat front de lucru constructorilor pe șantiere.

'Nu am înregistrat progresele pe care mi le-aș fi dorit în sensul realizării obiectivelor de o manieră mai eficientă. Șantierele nu funcționează astăzi la parametri pe care ni i-am propus împreună. Am toată determinarea să monitorizez, să contribui la rezolvarea oricăror probleme administrative.

Orice solicitare administrativă aveți, nu ezitați să o adresați Ministerului Transporturilor. În măsura în care competențele îmi permit voi interveni alături de managementul CNAIR și CFR S.A. în rezolvarea problemelor administrative în cel mai scurt timp cu putință. Susțin atât eforturile antreprenorilor, cât pe cele ale beneficiarilor în atingerea obiectivelor propuse în contracte pentru realizarea proiectelor de dezvoltare și reabilitare a infrastructurii rutiere și feroviare, însă cer mai multă implicare din partea antreprenorilor', a spus ministrul Lucian Șova.

România are 6,6 miliarde de euro de cheltuit

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a precizat că România are fonduri europene consistente pentru infrastructura de transport (6,6 miliarde euro), dar absorbția banilor europeni se face cu ajutorul antreprenorilor care trebuie să implementeze proiectele. Rovana Plumb a declarat că sunt două probleme majore: întârzieri în execuția lucrărilor — între 12 și 84 de luni și nepredarea lucrărilor executate pentru că antreprenorii nu au făcut cereri de plată.

'Avem 15 proiecte fazate, în valoare de un miliard de euro, care sunt contracte deja încheiate și pentru care nu primim facturi de la constructori. Sunt întârzieri în ceea ce privește cererile de plată. Sunt toate sumele asigurate, dar așteaptă situațiile de lucrări pentru rambursare. Mă îngrijorează că nu putem să avansăm', a spus Rovana Plumb.

La rândul lor, antreprenorii au semnalat lipsă acută a forței de muncă. Ministrul Lucian Șova a declarat că se lucrează la un mecanism legal care să rezolve această problemă.

Ministrul Transporturilor a concluzionat că realizarea proiectelor de infrastructură de transport este o responsabilitate a administrației în parteneriat cu firmele de construcții care trebuie să dea dovadă, la rândul lor, de seriozitate.

La întâlnirea de lucru au participat și secretari de stat din Ministerul Transporturilor care răspund de activitatea de pe șantierele de autostrăzi, directorul Direcției Generale Organismul Intermediar pentru Transport (MT), directorul Autorității de management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (MFE) și cei ai CNAIR și CFR S.A.

Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27