Indemnizaţia pentru mame poate fi obţinută mai uşor, începând cu 1 iulie

Procedurile de acordare a indemnizației și concediului pentru creșterea copilului vor fi simplificate începând cu data de 1 iulie 2016, după ce Guvernul a modificat și completat normele de aplicare a programului în așa fel încât reglementările introduse recent în lege de către Parlament să fie aplicate unitar. Una dintre noutățile aduse de legislația recentă în domeniu este faptul că, începând cu 1 iulie 2016, solicitanții nu mai sunt obligați să depună documentele doar la sediul agențiilor teritoriale, ci le pot trimite și prin poștă sau prin e-mail, în format scanat, precizează Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) într-un comunicat de presă.

Ministerul Muncii subliniază că este pregătit să preia cererile pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare.

Persoanele care doresc să depună cereri pentru prelungirea sau reluarea concediului de creștere a copilului și plata indemnizației lunare se pot adresa, începând de vineri, 1 iulie 2016, Agențiilor Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) sau Agenţiei pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București (APISMB), după caz, potrivit Ordinului MMFPSPV nr. 1099/2016.

Potrivit prevederilor Legii nr. 66/2016 pentru modificarea și completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, începând cu data de 1 iulie 2016:

- Limita minimă a indemnizaţiei crește la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), față de 600 lei în prezent;

- Limita maximă a indemnizației este eliminată, aceasta urmând să fie calculată la 85% din veniturile nete realizate;

- Suma suplimentară pentru gemeni/multipleți sau pentru situații de suprapunere crește la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 1.063 lei (salariul minim este 1.250 lei), față de 600 lei în prezent;

- Stimulentul de inserție se stabileşte la 50% din indemnizația minimă.

Actele pot fi trimise și pe email sau prin poștă

Una dintre noutățile aduse de legislația recentă în domeniu este faptul că, începând cu 1 iulie 2016, solicitanții nu mai sunt obligați să depună documentele doar la sediul agențiilor teritoriale, ci le pot trimite și prin poștă sau prin e-mail, în format scanat.

De asemenea, reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului se face începând cu drepturile lunii iulie 2016 dacă cererea împreună cu actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie - 1 august 2016, inclusiv. În cazul în care acestea se depun după data de 1 august 2016, plata indemnizaţiei se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

Cererile noi pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, a stimulentului de inserţie, a sprijinului lunar şi a alocaţiei de stat pentru copii se depun în continuare (împreună cu actele doveditoare) la primăria localităţii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucureşti, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.

În comunicatul citat, MMFPSPV atrage atenția asupra următoarelor situații: 

- Reluarea drepturilor de concediu şi indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului se face începând cu luna iulie 2016, dacă cererea și actele doveditoare se depun în perioada 1 iulie - 1 august 2016, inclusiv.

- Persoanele care depun cerere în perioada 1 iulie - 22 iulie 2016 pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului și plata indemnizației lunare vor putea beneficia de plata drepturilor aferente lunii iulie 2016 în luna august 2016.

- Persoanele care depun cerere în perioada 23 iulie - 1 august 2016 pentru prelungirea sau reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizației lunare vor putea beneficia de plata drepturilor aferente lunii iulie 2016 în luna septembrie 2016.

[citeste si]

- Dacă cererea și actele doveditoare se depun începând cu data de 2 august 2016, plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se face începând cu data depunerii cererii, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.

- Cererile noi pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creştere a copilului, a stimulentului de inserţie, a sprijinului lunar şi a alocaţiei de stat pentru copii (împreună cu actele doveditoare) se depun în continuare la primăria localităţii de domiciliu sau, pentru municipiul Bucureşti, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) din sectorul de domiciliu.

Informații detaliate referitoare la persoanele eligibile, locul și modul de depunere a cererilor împreună cu actele doveditoare sunt disponibile pe pagina web a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (aici), dar și pe cele ale AJPIS.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy