Iliescu are dreptate. De Ce este o diversiune manevra „schimbarea lui Boc“

basescu boc
basescu boc

Fostul preşedinte Ion Iliescu crede că intenţia actualului preşedinte de a-l schimba pe premierul Emil Boc este o diversiune. Care ar putea fi argumentele ce susţin această ipoteză?

În primul rând, trecutul preşedintelui Băsescu: până acum nu a declanşat acţiuni care să nu-i aducă un avantaj politic, personal sau de partid. Decizia de a-l schimba pe premier nu este una de tip raţional. Ea ar putea fi pusă pe seama proastei inspiraţii sau a unei tensiuni de moment, dacă nu ar fi fost declanşată chiar de Traian Băsescu. Cu alte cuvinte, este o mişcare premeditată, ceea ce presupune că s-au calculat riscurile şi avantajele ei. Iar riscurile sunt de două ori mai numeroase.

Avantaje:

1. Traian Băsescu va reuşi să controleze PDL, prin Emil Boc, blocând ascensiunea lui Vasile Blaga. Un astfel de plan este riscant, putându-se întoarce împotriva lui Boc. Odată ce a fost schimbat din guvern din cauza imaginii proaste, de ce ar vrea pedeliştii să-l aibă şef de partid?

2. Restabilirea imaginii PDL, prin distanţarea de funcţia de premier. Greu de crezut că publicul va putea fi păcălit cu un prim-ministru independent, care ar primi înjurăturile populaţiei, în vreme ce PDL, aflat în spatele cortinei, ar primi doar aplauze. Această variantă aere sens doar dacă economia va merge prost, fiind o soluţie disperată de a păstra PDL peste pragul electoral, în ciuda prăbuşirii nivelului de trai.

Riscuri:

1. Pierderea majorităţii parlamentare. Schimbarea premierului cu un necunoscut ar putea oferi pretextul ”dezertărilor”. Fie individuale, fie cu tot partidul, respectiv cu UDMR-ul. Schimbarea majorităţii poate aduce anticipate şi/sau suspendarea lui Băsescu, deci dispariţia PDL.

2. Deficit de imagine, prin confirmarea celor care susţin că Boc era un premier prost şi trebuia schimbat/demis. Credibilitatea PDL se va deteriora, fiind acuzat că fuge de răspundere, că încearcă să paseze altuia eşecul, că urmăreşte doar obiective de partid.

3. Succesul instalării unui premier ”independent” este unul costisitor, atât în negocierile cu aliaţii, care au un nou prilej de a cere beneficii, cât şi în ceea ce priveşte pârghiile de control şi decizie, împărţite cu tehnicienii.

4. În cazul în care economia va merge bine, va fi greu pentru PDL să capitalizeze electoral creşterea nivelului de trai, odată ce la guvern este un tehnocrat.

Un alt argument puternic în favoarea celor care susţin că scandalul schimbării lui Boc este o diversiune se află chiar în mecanismul generării acestuia. Mesajele au fost total controlate de PDL, ziariştii fiind alimentaţi cu informaţie ”pe surse” de către participanţii la dezbateri. ”Coregrafia” spectacolului, cu vizite la BNR şi Parlament, a fost menită tocmai să atragă atenţia şi să menţină interesul publicului.

Evident, planul a fost dat în vileag de o gafă a lui Boc. ”Demisia se dă, nu se discută”, a afirmat ritos premierul. Atunci, pentru ce a iniţiat preşedintele discuţiile de duminică, la Vila Lac 1, care au continuat până vineri, la întâlnirea cu viceguvernatorul Popa, de la BNR?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel