Iaşi: Reprezentanţii administraţiei locale susţin că procesul câştigat de consilierii liberali nu este definitiv

Reprezentanţii municipalităţii ieşene susţin că decizia instanţei de judecată care vizează obligativitatea introducerii unor proiecte de hotărâre ce aparţin consilierilor PNL pe ordinea de zi a şedinţelor de consiliu local nu este definitivă.

'Înainte de toate, menţionăm că decizia instanţei nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs, lucru care va fi realizat în perioada imediat următoare. În al doilea rând, nu este vorba de 40 de proiecte de hotărâre, ci doar de 17. Pe de altă parte, în fond, primarul nu se va opune niciodată includerii pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliu Local a iniţiativelor consilierilor locali, indiferent de culoarea lor politică, şi nici altor iniţiative cetăţeneşti, dacă acestea respectă condiţiile stabilite de Legea 215/2001 a Administraţiei publice locale', se precizează într-un comunicat de presă emis de municipalitatea ieşeană.

Tot prin intermediul comunicatului de presă, primarul Mihai Chirica dă asigurări că va susţine iniţiativele respective, 'dacă acestea sunt legale, oportune şi servesc intereselor comunităţii ieşene'. 'Din păcate, consilierii locali Etienne Ignat şi Răzvan Timofciuc, fiind prea ocupaţi cu procesele în instanţă, nu au observat faptul că unele dintre iniţiativele acestora au fost deja aprobate prin decizii legale ale primarului, precum premierea elevilor care au obţinut rezultate deosebite la Evaluarea Naţională şi la examenul de Bacalaureat, realizarea Documentaţiei de Avizare a lucrărilor de intervenţie pentru reabilitarea Casei Berthelot, reabilitarea şi dotarea pârtiei de ski şi înfiinţarea unui skate park etc.

De asemenea, cei doi consilieri nu au înţeles că unele iniţiative sunt de competenţa altor autorităţi ale statului, iar primarul nu poate obliga consilierii locali să se substituie unor instituţii oficiale cu atribuţii legale foarte clare în domeniul respectiv, de exemplu stabilirea de sensuri giratorii pe diferite artere ale oraşului, decizie de competenţa Biroului Rutier al Poliţiei Municipiului Iaşi, adică a Ministerului Afacerilor Interne', se menţionează în comunicatul de presă. Totodată, se reaminteşte că în şedinţele de consiliu local proiectele de hotărâre sunt aprobate sau respinse nu de primar, ci de consilierii locali. 'Consiliul Local este suveran în a aproba sau respinge proiectele de hotărâre, nicidecum primarul, care nu este nici măcar obligat să participe la şedinţele de Consiliu Local, acesta având doar statutul de invitat. Consilierii locali au dreptul de a iniţia proiecte de hotărâre, însă primarul nu poate pune pe masa Consiliului Local decât iniţiativele legale şi fundamentate.

Nu putem să nu remarcăm faptul că cei doi consilieri locali, Etienne Ignat şi Răzvan Timofciuc, în loc să urmărească demararea unor iniţiative utile comunităţii urmând procedurile legale, uzează abuziv de instanţele judecătoreşti, crezând că în acest fel vor avea câştig de cauză. În context, îi rugăm pe cei doi consilieri să ne explice cum putem pune pe ordinea de zi a Consiliului Local un proiect de hotărâre privind taxele şi impozitele pe anul 2017 acum, în 2019', menţionează sursa citată. Primăria precizează că după finalizarea actului de justiţie în acest proces, va 'duce la îndeplinire decizia instanţei, fără alte comentarii, lăsând plenul Consiliului Local să hotărască asupra acestor proiecte de hotărâre în conformitate cu prevederile legale'.

'În concluzie, nu putem să nu constatăm că în loc să se preocupe de adevăratele probleme ale oraşului şi să ofere soluţii oportune şi legale, aleşii liberali şi-au făcut o ruşinoasă obişnuinţă din a-i dezinforma pe ieşeni, unii dintre aleşi ajungând chiar să-şi creadă propriile minciuni', se mai afirmă în comunicatul municipalităţii ieşene. Reacţia vine după ce consilierii locali ai PNL Răzvan Timofciuc şi Etienne Ignat au anunţat, tot prin intermediul unui comunicat de presă, că au câştigat un nou proces împotriva Primăriei Municipiului Iaşi, obţinând punerea pe ordinea de zi a 40 de propuneri de hotărâri de consiliu local care au fost 'ignorate' de către primarul Mihai Chirica. Potrivit consilierilor, procesul a fost intentat în anul 2017 deoarece primarul Mihai Chirica a refuzat, de la începutul mandatului său, în 2016, să introducă pe ordinea de zi a şedinţelor de consiliu local proiectele iniţiate de liberali. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel