EXCLUSIV  H.D. Hartmann: Asasinarea lui Shinzo Abe, episod extrem de dureros. Reprezintă un avertisment

Shinzo Abe, fost premier al Japoniei, a fost împuşcat la un miting electoral în oraşul Nara. Ultimele date arată că acesta a decedat. 

Asasinarea fostului prim-ministru japonez Abe Shinzo reprezintă un episod extrem de dureros din istoria Japoniei. Ţara Soarelui Răsare nu este străină de asasinate politice sau violenţă politică. Ironia istoriei face ca Abe Shinzo să fie nepotul unui alt prim-ministru nipon, respectiv bunicul său, şi el victima unei tentative de asasinare în 1960, prin înjunghiere. De data aceasta trebuie să fim direcţi în a spune că cele două gloanţe care l-au lovit pe Abe au fost fatale. Încă de la început limbajul nipon, care are conotaţii clare, ducea spre această direcție: faptul că biroul primului ministru nipon în funcţie a transmis, inițial, că starea victimei este critică şi că se speră într-o recuperare (oricare ar fi aceea) ne-a oferit imaginea unui atentat grav şi cu rezultate ireversibile, așa cum a fost confirmat mai târziu. 

O dramă politică se desfăşoară astăzi în Japonia. Unul dintre cei mai puternici politicieni niponi, cunoscut membru al unei dinastii politice care acoperă peste un secol de existenţă şi cu unele poziţii ultra monarhiste şi de extremă dreapta, cel mai longeviv prim-ministru din istoria postbelică a Japoniei, Abe Shinzo s-a luptat pentru viața lui. Pentru fragila democraţie japoneză, aflată între respectul faţă de tradiţiile sale autoritare şi modernitatea tehnologică a economiei sale, acest asasinat reprezintă un avertisment şi o readucere aminte. Violenţa politică nu dispare niciodată, nici în cele mai tehnologic avansate civilizaţii.

Aflat la un miting electoral, unde doar aseară s-a decis, ca fost prim-ministru, să vorbească, Abe a fost împuşcat de două ori cu un pistol produs artizanal, de către un japonez de 41 de ani. Din pozele de la locul atentatului şi din pozele deja publicate ale pistolului, acesta avea două ţevi şi sistemul de percuţie pare a fi electric, după firele care se observă ieşind din mânerul pistolului.  

Legile armelor de foc în Japonia sunt extrem de dure, deci probabil că şi gloanţele au fost produse artizanal, fapt care a redus şansele unei intervenţii de succes pentru înlăturarea lor din corpul victimei. Bărbatul de 41 de ani a fost arestat la locul faptei, după ce a aruncat pistolul pe caldarâm. Informaţiile de la faţa locului spuneau inițial că Abe s-a prăbuşit la al doilea glonte şi că la transferul său în elicopter se afla în stop cardiac şi nu mai respira. Ultimele știri confirmă decesul acestuia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel