EXCLUSIV  Gravidă? Nu te îngrășa prea mult și fă sport! Riscul obezității și sedentarismului

Cât de mult se poate îngrășa o gravidă în timpul sarcinii? Și are ea voie sau nu să facă sport? Explică EXCLUSIV pentru DC NEWS și DC MEDICAL, dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetric-ginecologie, șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador. Riscul obezității și al sedentarismului este uriaș!

Nu e gravidă care să nu fi primit îndemnul să mănânce tot ce are chef, pentru că „mănâncă pentru doi". Unele își fac cu sfințenie chiar toate poftele, chiar își trimit partenerii în crucea nopții să le cumpere ce poftesc! Apoi, nu fac niciun efort, pentru că - nu-i așa - trebuie să se menajeze.

Cât poți să te îngrași în sarcină

Foarte mari greșeli, atrage atenția dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetric-ginecologie, șeful Secției de Obstetrică de la Spitalul Clinic Sanador.

„Nu există pofte! E doar o chestiune psihologică dată de dezechilibrele hormonale. Toată lumea are pofte, nu sunt ceva special în sarcină. E un mit! (...) Excesul poderal ideal per gravidic este undeva în jur de 12-14 kilograme, maximum. Dacă facem un calcul foarte simplu, excesul ponderal pe lună ar trebui să nu depășească un kilogram și jumătate. Sunt gravide care, mânate de starea de graviditate, de familie, de cei din jur, care din dorința de a face bine sfătuiesc gravida să mănânce pentru doi, ceea ce este total greșit! Ajung să aibă un exces ponderal de 20-25 de kilograme, unele dintre ele, dar mai mult decât atât sedentarismul și lipsa de mișcare fizică contează foarte mult", explică specialistul.

Nu fiți sedentare!

Și da, ați citit corect: gravidele trebuie să facă sport, nu să fie sedentare.

„O să ziceți bine, dar dacă are o problemă de sănătate sau e o sarcină cu risc de naștere prematură nu se poate mișca. De acord! Dar noi nu vorbim de cazurile speciale! Vorbim de o gravidă cu o sarcină cu o evoluție fiziologică, fără probleme de sănătate și care evident că poate să facă mișcare fizică, este chiar recomandat! Sunt sporturi pe care le recomandăm așa, cum mare larghețe. De exemplu înotul este unul dintre sporturile pe care îl recomandăm. Mai ales că urmează și sezonul cald. Gravida poate merge la înot. Sigur, să fie o locație cunoscută și curat, există riscuri infecțioase la care se supune, dar chiar și așa, a face sport, a te mișca în sarcină nu este tabu, e chiar recomandat!", a punctat dr. Emel Nuraltay.

Riscurile pentru îngrășarea excesivă și sedentarismul în sarcină sunt foarte mari. Una dintre afecțiunile care apare, în multe cazuri brusc și are o evoluție fulminantă, este preeclampsia. Ea pune în pericol real viața mamei și a fătului ei. Iată explicațiile medicului specialist:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel