EXCLUSIV  Gratuitatea pe tren dată de Dragnea, în pericol. Cazul oamenilor cu handicap cu mai puține drepturi decât studenții

Dragnea în tren
Dragnea în tren

Luni, 15 iulie 2019, s-ar putea decide anularea gratuității pe tren în sistem de fără număr.

Guvernul vrea să limiteze numărul călătoriilor pe care studenții le pot face gratuit cu trenul, susțin surse din rândul PSD. Este o măsură așteptată de foarte mulți români care s-au săturat să meargă cu trenul, în picioare, fără loc, dând bani grei pentru această corvoadă. Înainte de a ajunge după gratii, Liviu Dragnea promitea reduceri și gratuități pentru studenți, inclusiv la călătoriile cu avionul pe rutele interne. Studenții voiau să dea jos Guvernul și aruncau cu plăcuțe suedeze împotriva PSD, iar Liviu Dragnea le dădea ajutoare.

Această posibilitate ar putea fi discutată chiar în Comitetul Executiv Național, așa a declarat Eugen Teodorovici când a fost întrebat de jurnaliști.

Dacă Guvernul va limita numărul călătoriilor studenților pe tren înseamnă că vocea românilor care au semnat petiția ”Vrem număr limitat de călătorii GRATUITE pe tren pentru studenți” pe care am lansat-o a fost auzită.

Iată textul petiției care a fost semnată, până acum, de aproximativ 800 de persoane:

”Guvernul a decis ca studenții, indiferent de vârstă, să aibă număr nelimitat de călătorii cu trenul. Din acest motiv, un om care și-a terminat studiile și vrea pur și simplu să meargă cu trenul trebuie să stea în picioare pentru că nu mai găsește loc. Adică, de exemplu, un drum Constanța - București costă aproximativ 60 de lei. Tu plătești acest bilet, dar nu mai găsești loc. Și stai în picioare. În vagon nu mai este loc nici pe interval pentru că studenții au bagaje și abia au unde să și le pună. Așadar, dai 60 de lei și te înghesui pe hol, alături de cel puțin alți cinci oameni, lângă WC-ul de unde ies mirosuri care mai de mai care, în frig, unde se perindă să fumeze. Deși au ai plătit 60 de lei! Iar un student... zero lei, stă jos, când vrea, pe ce distanță vrea și de câte ori vrea... pe zi! Cerem număr limitat de călătorii pentru studenți! Sau un sistem astfel încât un student să plătească o sumă mică, dar un sistem în care să primeze responsabilitatea! Nu este normal ca studenții să aibă număr nelimitat de călătorii! Prin ce se întâmplă acum se încurajează și absenteismul pentru că ei pot oricând pleca în vacanță, nefiind constrânși de banii pentru tren. Semnați petiția dacă sunteți de acord ca studenții să aibă un număr limitat de călătorii pe tren!”, se arată în textul petiției pe care o puteți semna AICI.

Oamenii cu handicap au mai puține drepturi decât studenții

După lansarea petiției "Vrem număr limitat de călătorii GRATUITE pe tren pentru studenți", au urmat foarte multe mesaje din partea românilor care sunt de acord cu această propunere.

În timp ce studenții, indiferent de vârstă, călătoresc cu trenul nelimitat oricând, oriunde, la orice oră, în sistemul "fără număr", oamenii cu handicap sunt umiliți, că despre altceva nu poate fi vorba. Oamenii cu handicap au dreptul la doar 12 călătorii gratuite pe an! 12, în timp ce pentru studenți nu există nicio limită.

Iată ce ne-au scris românii după ce au semnat petiția "Vrem număr limitat de călătorii GRATUITE pe tren pentru studenți". Printre aceste mesaje găsiți și câteva propuneri la actualul sistem gratuitate:

1. Semnez pentru ca m-am confruntat cu aceeasi situatie chiar mai rau, toti studentii din bucuresti bat Valea Prahovei (pleaca dimineata si se intorc seara) iar toti studentii din provincie (~200km) fac zilnic naveta la cursuri.

2. Nu consider normal o gratuitate nelimitata pe alte rute decat cea catre domiciliul din buletin sau spre locul unde invata. Pentru alte rute sa se plateasca bilet integral sau la 50%. Daca se ramane la aceeasi varianta nelimitatat, orice rezervare neonorata sa aduca o amenda egala cu suma ce s-ar plati pe un bilet.

3. Călătoriile trebuie făcute în vacanțe sau în zilele legal libere, altfel pot fi un îndemn de absențe de la cursuri în favoarea absenței pregătirii științifice.

4. Studenților sa li se acorde de către Universitatea la care învață foi de drum doar pentru perioada vacantei, dus-întors de la localitate de domiciliu la orașul în care este universitatea pe care o urmează și cu condiția sa fie bursieri. Așa vom susține pregătirea de calitate nu chiulul și mediocritate. Cei mai nepregătiti și cu pretenții nu produc nimic.

5. Studentii nu trebuie sa aiba mai mult de 6 calatorii gratuite pe an, doar de la locul de domiciliu la locul de studiu. Nicaieri in Occident nu exista asemenea gratuitati nelimitate.

6. In afara de cele spuse aici, studentii au posibilitatea sa faca rezervari multiple, blocând locurile care par putea fi vandute pe bani unor calatori. credeti-ma, e fapt real, un student si-a rezervat calatorie spre Bucuresti in fiecare zi a saptamanii, spunând ca nu stie "cand are chef sa ajung ala gara".

7. Un salariat plateste biletul integral, un pensionar are dreptul la 3 calatorii gratuite dus-intors/an, in rest plateste integral. M-am confruntat cu situatia de a sta in picioare pe relatia Fetesti, sotia pe relatia Ucea_Sibiu. O calatorie dus-intors/luna catre localitatea de bastina este suficient.

8. Este O MARE BATAIE DE JOC, DE 1000 DE ORI MI S-A INTAMPLAT SI MIE, FAMILIEI SI SOTIEI, SA AM BANI SI SA NU FIE BILETE (CA LE-AU LUAT STUDENTII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ESTE REVOLTATPARE SITUATIA! Sa le dea gratuitate, dar nu oricand si oriunde!!!!!!!

9. Este o porcărie care discriminează restul populației.

10. În timpul studentiei mele, aveam gratuitate dus-intors la facultate, din localiatea de domiciliu. Insa, doar la inceputul anului universitar, la sfarsitul anului universitar si in vacantele legale.

11. Sunt studenta, insa mi se pare o măsură stupida. Trenurile sunt supra aglomerate, si asa cu vagoane putine, condițiile sunt execrabile si asta pentru ca nu mai intra niciun ban in CFR.

12. Eu sunt o persoana cu handicap grav și sunt direct afectat! Cei cu handicap de ce nu au călătorii nelimitate?!...Este bătaie de joc!

13. Situația de acum e revoltătoare. Trebuie schimbată urgent!

14. Trebuie un echilibru... Trebuie să fie o măsură. Am platit bilet, am loc. Studentul vrea să meargă gratis? Foarte bine! Mediile peste nouă.... Daca nu, plătește redus... Iar locul, suplimentar.... Părerea mea. Pâine fără muncă, nu ! Muncă fără pâine, nu! Simplu.

15. In capitalism studentii muncesc ca sa-si poata face studiile. Nu primesc pomeni. Cei care merita primesc burse. Suntem sau nu de dreapta?

Dragnea - Badea, păreri diferite vizavi de gratuitatea pe tren

Liviu Dragnea a discutat, la Antena 3, în urmă cu cțteva luni, despre gratuitatea pe tren care le este oferită studenților. De asemenea, a zis că aceștia se vor bucura și de reduceri pentru transportul aerian.

"Știu că ne-a certat Mircea Badea foarte mult pentru că am dat gratuitate studenților pe tren. Eu nu regret acest lucru și nu ne vom opri aici cu facilitățile. Este o șansă pe care le-o dăm. M-a întrebat o studentă în Dâmbovița de ce nu extindem această facilitate și pentru transportul aerian, măcar 50% pe cursele interne. Am vorbit și o vom face și p-asta! Are sens. Ajutăm astfel și companiile din România", a zis Liviu Dragnea la Antena 3 în emisiunea lui Mihai Gâdea.

Replica lui Mircea Badea

Mircea Badea a spus că studenții ar trebui să muncească, nu să li se dea pomeni.

"Am fost și eu student mai mulți ani decât ar fi durat facultatea în mod normal. Știți de ce? Pentru că am muncit. Mie nu mi-a dat nimeni un capăt de ață. Nici n-am cerut. Nici nu mi s-a părut firesc să îmi dea cineva ceva. Am muncit de am behăit. Am terminat, la un moment dat, și facultatea.

Văd tot timpul discursul ăsta: "cum este în America". Dar știți cum este în America? Studentul face împrumut la bancă de câteva sute de mii de dolari. Se numește împrumut de studii. Plătește facultatea pentru el, iar studentul, după ce termină studiile și devine adult în câmpul muncii, plătește creditul acela. Așa este de dreapta, așa este în America.

O parte din studenții români sunt în regulă, de bun simț, nu sunt aroganți, nici superiori, își văd de treaba lor și învață. Dar mai sunt unii studenți plini de tupeu care doar cer și dau verdicte. La muncă! Ești ditamai hăndrălăul... atunci du-te și muncește! Așa se întâmplă în orice țară civilizată.

Vrei bani? Înveți, ai rezultate și primești bursă. Îi învață milogi când li se dă gratis. Nu cred că este sănătos pentru societate. Cum nu cred că este în regulă să fie scutiți IT-iștii de impozite. (...) Mi se urcă sângele în cap. Mie nu mi-a dat nimeni un capăt de ață și nici nu cred că este normal. Din banii mei, din impozite, vreau să se facă lucruri utile și corecte, nu pomeni pentru studenții care vor să ducă la munte și la mare în timp ce dau lecții despre anticomunism și de dreapta ei fiind niște întreținuți", a zis Mircea Badea.

Gratuitate pentru toți studenții

Studenţii, masteranzi şi doctoranzii pot călători gratuit cu trenul, indiferent de vârstă.

Potrivit Legii nr. 95/2018 privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, toţi studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat) în cadrul instituţiilor acreditate de stat, indiferent de vârstă, pot merge gratis cu trenul.

Rămâne de văzut ce decizie va lua astăzi Viorica Dăncilă.

Oricum, peste ani și ani, cu siguranță, studenții de azi vor înțelege, sper, de ce măsura gratuității pe tren era discriminatorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel