Urmărește emisiunea live


Gorghiu: Comasarea alegerilor ne preocupă; modificarea Constituţiei o poate face noul legislativ

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat luni că toţi liderii partidelor politice sunt preocupaţi de ideea comasării alegerilor, însă a precizat că modificarea Constituţiei poate fi realizată de noul legislativ, deși programul de guvernare al Guvernului Cioloș își asumă amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale.

"Comasarea alegerilor este o idee care ne preocupă nu doar pe noi. Am văzut cam toţi liderii de partide politice preocupaţi de acest lucru, pentru că altfel o să vedeţi alegeri în fiecare an sau din doi în doi ani mai avem câte o alegere, că vorbim de europarlamentare, de locale şi parlamentare, peste patru ani de prezidenţiale, o mai fi şi câte un referendum.

Citește și: Program guvernare Cioloș. REVOLUȚIE în România

Modificarea Constituţiei nu se poate face decât cu noul legislativ. Noi am spus că este unul din obiectivele pe care un Parlament nou, legitim şi le poate fixa. Pentru că o Constituţie nu prevede doar un articol sau altul, o Constituţie presupune girul unei majorităţi şi eu aş spera că putem agrea în unanimitate anumite modificări instituţionale de amploare. Vedem următoarele alegeri parlamentare, un nou Parlament, o Constituantă poate reprezenta începutul unui nou proces de modificare, regândire, ajustare a dispoziţiilor constituţionale', a afirmat liderul PNL, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, întrebată cu privire la propunerile din programul de guvernare al lui Dacian Cioloş privind comasarea alegerilor şi mandatul de cinci ani pentru toţi aleşii.

Alin Gorghiu a precizat că liberalii vor insista pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin "pentru că vorbim de nevoia de legitimare a alesului. Or, dacă vorbeşti de un ales legitimat şi cu greutate, atunci te apuci şi modifici legislaţia şi poţi să o faci cu puţină voinţă politică într-un termen scurt', a explicat copreşedintele PNL, citat de Agerpres. 

[citeste si]

Cabinetul Cioloş îşi mai asumă amendarea, de urgenţă, a legislaţiei electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari şi preşedinţi de consilii judeţene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenţi, posibilitatea asocierii unor independenţi pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secţii de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezenţă semnificativă a cetăţenilor români.

De asemenea, se intenţionează realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani şi alinierea datelor pentru alegerile prezidenţiale, parlamentare, europarlamentare şi locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieţii economice şi sociale a ţării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel