Gopo ReAnimation Night, Festival de Film. Moment important

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est aniversează în cadrul unui proiect special - Gopo ReAnimation Night - 60 de ani de când cineastul român Ion Popescu-Gopo a primit premiul Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes.

Cea de-a douăsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 29 septembrie - 8 octombrie la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Centrul CINETic, Expirat, Apollo111 şi Carol 53.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, bucureştenii vor avea posibilitatea să celebreze opera lui Gopo într-o manieră actuală, folosind tehnologii şi forme de expresie noi.

Proiectul va fi compus din două părţi, respectiv un program de scurtmetraje de animaţie premiate cu prestigioasa distincţie la Cannes şi un eveniment ce îmbină video mappingul (proiecţii complexe pe suprafeţe cu geometrie, volum sau forme neregulate) cu muzică live.

Programul de scurtmetraje va putea fi vizionat duminică, de la 18,30, şi pe 7 octombrie, de la 16,30, la Cinemateca Eforie. Timp de 100 de minute, publicul va trece printr-o istorie a filmelor scurte animate premiate cu Palme d'Or începând cu anul 1955 până în prezent - animaţii care contextualizează opera lui Gopo, arătând că ea este perfect valabilă calitativ, şi care o plasează în contextul evoluţiei curentelor, stilurilor şi tehnicilor în animaţia mondială. Din program fac parte, alături de "Scurtă Istorie", scurtmetrajul care i-a adus premiul Palme d'Or lui Gopo în 1957, o selecţie de titluri, de la "Blinkity Blank", în regia lui Norman McLaren, primul scurtmetraj de animaţie care a primit prestigiosul premiu la Cannes în 1955, "Balablok", în regia lui Bretislav Pojar, regizorul ceh al cărui nume apare în palmaresurile celor mai importante festivaluri de film din lume, sau "La Traversée de l'Atlantique a la rame", în regia lui Jean-François Laguionie, al cărui lungmetraj "Louise en hiver" este înscris în competiţia Anim'est de anul acesta, până la ultimul câştigător al premiului, "Waves '98", regizat de Ely Dagher, care va fi prezent la festival în calitate de membru al juriului competiţiei de lungmetraj internaţional şi al competiţiei româneşti.

[citeste si]

Evenimentul ce îmbină muzica live şi video mappingul va avea loc pe 4 octombrie, de la ora 22,00, la Expirat. Celebrul personaj al lui Ion Popescu-Gopo va deveni un fel de master of ceremonies, dar şi protagonistul unui show vizual şi muzical, care va include o scenografie minimală - sfere care se transformă în planete sau cuburi care îşi schimbă forma şi funcţia narativă - folosită ca suport pentru proiecţiile care vor transforma spaţiul în lumile create de Gopo. Realizatorii show-ului sunt Alexandru Ciubotariu, a.k.a. Pisica Pătrată, care va face o demonstraţie de live drawing, şi Alexandru Petroşanu şi Matei Derşidan, de la studioul Les Ateliers Nomad, cei care se vor ocupa de video mapping. Cei care vor realiza muzica live din cadrul evenimentului sunt Codin Orăşanu (synthuri), Sebastian Burneci (trompetă + synthuri), Radu Pop (tobe+percuţie) şi Vlad Ilicevici (chitară, bass).

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est este organizat de Asociaţia Este'n'est, şi finanţat de Centrul Naţional la Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România, Institutul Cultural Român şi Fundaţia Japonia. Acest proiect cultural este finanţat în cadrul Programului cultural Bucureşti Oraş participativ de către Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti - ARCUB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel