Generalul Paul Ionescu de la SIE a murit. Radu Tudor a dat vestea

Scutaru Cristina / 04 mai 2019 / 09:51 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Generalul Paul Ionescu, una din cele mai importante figuri ale Serviciului de Informații Externe, a murit.

”Generalul Paul Ionescu, una din cele mai importante figuri ale Serviciului de Informatii Externe dupa Decembrie 1989, a murit vineri la varsta de 71 de ani.

Paul Ionescu a fost un pion important al tranzitiei de la comunism la democratie in spionajul romanesc. A fost sef al unei directii operative din SIE dupa decembrie 1989, apoi indeplinind misiuni importante la Moscova si Bruxelles.

Paul Ionescu a fost primul reprezentant oficial SIE la NATO in perioada 1997-2001. Din aceasta postura, Ionescu a gestionat deschiderea SIE catre valorile occidentale in plin efort al Romaniei de aderare la Alianta Nord Atlantica. Intre 1997 si 2002, Romania a derulat 5 cicluri MAP
(Membership Action Plan) care contineau criterii de reforma in toate domeniile institutionale din Romania, in special domeniile militar si intelligence. Au fost de asemenea derulate primele actiuni cu NOS (NATO Office of Security), iar in Romania a fost infiintata ANS (Autoritatea Nationala de Securitate).

In 2001, odata cu preluarea conducerii SIE de catre Gheorghe Fulga, generalul Paul Ionescu a fost numit adjunct al directorului. Generalul Paul Ionescu a fost unul din cei mai importanti martori implicati ai transformarii spionajului romanesc dintr-o structura sub dictatura comunista, in Tratatul de la Varsovia la un serviciu democratic, sub control parlamentar romanesc, intr-un stat membru NATO”, a scris Radu Tudor pe blogul său.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27