Gabriela Firea: "Mă voi implica în salvarea de la ruină a hotelului Concordia"

Potrivit Gabrielei Firea, candidatul Alianței PSD+UNPR Bucuresti pentru funcția de primar general al Capitalei, autoritățile locale nu pot asista pasive cum clădiri istorice ale Bucureștiului sunt lăsate în paragină, din cauza indolenței sau intereselor imobiliare ale proprietarilor.

Printre acestea se află și Hotelul Concordia, cel care a găzduit istorica întâlnire din noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, în care s-a hotărât Unirea Principatelor Române și alegerea lui Alexandru Ioan Cuza drept domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei.

Foto: România curată

 „Ca Primar General voi face toate demersurile legale pentru a-i determina pe proprietari să reabiliteze clădirile de patrimoniu, iar dacă aceștia nu vor sau nu pot să facă asta, voi merge până la a cere Guvernului să exproprieze aceste clădiri, după care să demarăm împreună programe de finanțare pentru repunerea în circuitul public a acestora. Ar fi de neconceput ca în anul în care vom sărbători centenarul Marii Uniri, un simbol al primei uniri, cea din 1859, să fie o ruină și un focar de infecție!”, a declarat Gabriela Firea, adăugând că o astfel de clădire, aflată în Centrul Istoric al Bucureștiului și atât de încărcată de simbolism, nu ar trebui lăsată să se prăbușească, ci ar trebui readusă la gloria de odinioară.

[citeste si]

 Hotelul a fost construit în anul 1852 și avea 90 de camere. În anul 1884, un mare incendiu a izbucnit în strada Smârdan. Hotelul Concordia, proprietate pe atunci a maiorului Fănuță, a luat foc și a ars în mare parte. Refăcut, hotelul a mai avut de suferit de pe urma unui alt incendiu, prin 1901-1902. Concordia a funcționat până în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în timpul comunismului a fost administrat de ICRAL și repartizat oamenilor muncii. După 1989, imobilul a fost câștigat în instanță de un cetățean străin, care l-a vândut imediat unei firme, în octombrie 2003.

Clădirea este situată pe strada Smârdan nr. 39, sector 3, fiind înscrisă în Lista monumentelor istorice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel