Franța își spionează cetățenii, după modelul Big Brother-ului SUA

spionaj franta dece
spionaj franta dece

Franța are și ea un mecanism de spionaj la scară largă, la fel ca Statele Unite ale Americii, a căror practici de monitorizare erau calificate drept inacceptabile de către François Hollande, cu două zile în urmă . Direcția Generală de Securitate Externă (DGSE), un serviciu secret francez,  colectează sistematic semnalele electromagnetice ale telefoanelor și calculatoarelor din interiorul Franței, dar și comunicațiile dintre Paris și alte țări, potrivit informațiilor dezvăluite de cotidianul francez Le Monde.

[caption id="attachment_338022" align="alignleft" width="310"] Foto: Le Monde[/caption]

Politicienii știu despre acest sistem, dar regula este ca el să rămână secret, pentru că funcționează clandestin, mai notează ziariștii francezi. Sistemul nu vizează conținutul mesajelor, ci metadatele. Scopul este de a afla cine vorbește cu cine, pentru a putea restabili legăturile și a identifica ”celulele”.

DGSE monitorizează convorbirile telefonice a milioanelor de abonați, emailurile, sms-urile sau faxurile, dar și activitatea online, prin Google, Facebook, Microsoft, Apple și Yahoo. Dispozitivul este valoros pentru lupta împotriva terorismului, dar, totodată, permite ca oricine să fie fie spionat, oricând.

Alte servicii secrete au acces la o bază de date imensă, supranumită ”distribuire de infrastructură”. Unele informații pot fi folosite chiar și de către poliție, sub pretextul colectării de ”informații anonime”.

Sistemul este însă complet ilegal, subliniază Le Monde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel