Eurodeputaţii USR PLUS au cerut în PE accelerarea procesului de reformă a UE

Deputaţii Alianţei USR PLUS din Parlamentul European au solicitat miercuri, la Strasbourg, accelerarea procesului de reformare a Uniunii Europene prin dezbateri cu cetăţenii şi declanşarea cât mai rapidă a Conferinţei pentru viitorul Europei. 

Potrivit unui comunicat al Alianţei USR PLUS, acest organism trebuie să-şi înceapă activitatea pe 9 mai şi să vină, după doi ani de lucrări, cu propuneri concrete de reformă a instituţiilor şi mecanismelor UE. 'Avem o problemă în Uniunea Europeană şi trebuie să o recunoaştem după ce am depăşit cu greu crize care au slăbit acest bloc de state precum Brexit, problema migranţilor şi criza financiară. Este importantă implicarea cetăţenilor în această dezbatere, pentru că tot cetăţenii au arătat ataşament faţă de construcţia europeană la ultimele alegeri europene, când au ieşit masiv să voteze.

În acelaşi timp, este nevoie de leadership puternic pentru această conferinţă. E nevoie ca o voce clară şi ascultată de cât mai mulţi cetăţeni să poată prelua mesajul oamenilor. Cineva care a arătat determinare pentru cauza europeană şi viziune. Am propus să lăsăm orgoliile şi calculele politice deoparte şi să îl susţinem pe colegul nostru din Renew, Guy Verhofstadt, cea mai potrivită persoană pentru a ajunge la o Uniune Europeană în care să credem cu toţii', a spus Cristian Ghinea, copreşedinte al delegaţiei USR PLUS în PE.

La rândul său, eurodeputatul Dragoş Tudorache a amintit că cetăţenii europeni au arătat pe 26 mai 2019 că sunt ataşaţi acestui proiect şi cred în Uniunea Europeană. 'Conferinţa pentru viitorul Europei este o excelentă ocazie să auzim vocea lor, propunerile lor, viziunea lor. E nevoie să dezbatem spunând uneori adevăruri dureroase, iar în final să avem mai multe propuneri de reformă care să facă din UE o uniune mai pregătită să facă faţă crizelor, mai agilă în context global, condusă mai bine şi în acord cu dorinţa tuturor cetăţenilor ei atât din Vest, cât şi din Est. Conferinţa pentru viitorul Europei trebuie să formuleze recomandări concrete care vor trebui apoi să fie urmate de instituţii şi transpuse în măsuri, pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor', a declarat Dragoş Tudorache, copreşedinte al delegaţiei USR PLUS în Parlamentul European.

Renew Europe, grup din care face parte şi Alianţa USR PLUS, propune ca această Conferinţă pentru viitorul Europei să fie alcătuită dintr-o serie de organisme cu responsabilităţi diverse, cum ar fi: un plen al conferinţei, agore ale cetăţenilor, agore ale tinerilor, un comitet director şi un consiliu executiv de coordonare. De asemenea, toate organismele de la toate nivelurile Conferinţei trebuie să fie echilibrate din perspectiva genului, se mai arată în comunicat.

Astfel, plenul Conferinţei trebuie să permită desfăşurarea unui forum deschis de discuţii între diferiţii participanţi, care să ţină seama de contribuţiile aduse de agorele cetăţenilor şi fără a limita discuţiile la domenii de politică, iar priorităţile între subiectele de discuţii ar trebui să pornească de la valorile europene, drepturile şi libertăţile fundamentale, aspectele democratice şi instituţionale ale UE, provocările de mediu şi criza schimbărilor climatice, economia şi ocuparea forţei de muncă, inclusiv impozitarea, transformarea digitală şi securitatea şi rolul UE în lume, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel