Egipt și Turcia au căzut de acord să pună pună capăt relației tensionate din ultimii 10 ani. Acord istoric între cele două părți

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Turcia și Egiptul au ajuns la un acord privind renumirea ambasadorilor, au declarat miniștrii de externe ai celor două puteri regionale. Astfel, cele două țări musulmane au făcut un alt pas semnificativ către normalizarea relațiilor după un deceniu măcinat de tensiune și neîncredere. Confilctele din Siria și Libia pe masa discuțiilor.

Ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, s-a întâlnit joi, 13 aprilie, cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu la Ankara.Vizita de ieri este a doua călătorie a lui Shoukry în Turcia în acest an, în timp ce Cavusoglu a efectuat o vizită la Cairo în luna martie.

Cei doi miniștri au declarat că lucrează împreună pentru a aranja o întâlnire la cel mai înalt nivel între președintele Egiptului, Abdel Fattah El Sisi, și liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, care va avea alegeri luna viitoare.

Dacă întâlnirea dintre El Sisi și Erdogan va avea loc, aceasta va fi cea de-a doua după cea din noiembrie 2022, când cei doi lideri s-au întâlnit la Cupa Mondială din Qatar.

Relațiile dintre cele două națiuni s-au deteriorat în 2013, când armata egipteană, la acel moment condusă de El Sisi(nr. președintele actual al Egiptului),a condus o lovitură de stat ce a avut ca finalizare înlăturarea președintelui țării, Mohamed Morsi, un apropiat al președintelui turc Erdogan.

Războiul din Siria, subiect de discuție

Ministrul egiptean de Externe a cerut Turciei să-și retragă trupele din nordul Siriei.

"Am spus că suveranitatea și integritatea teritorială a Siriei ar trebui să fie păstrate. Am spus, de asemenea, că forțele străine ar trebui să se retragă de pe teritoriul Siriei", a declarat oficialul egiptean.

"Ne-am angajat mai mult decât oricine în ceea ce privește respectarea integrității teritoriale a Siriei, a răspuns ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Acesta a mai adăugat că „Prioritatea noastră este lupta împotriva terorismului. (...) Prezența noastră acolo este importantă pentru a preveni amenințările împotriva noastră, dar și pentru a bloca eforturile de a dezintegra Siria"

Conflictul din Libia a accentuat relațiile tensionate dintre cele două țări

După 2013, cele două puteri regionale s-au aflat, de asemenea, în conflict deoarece au susținut facțiuni opuse în războiul din Libia. Mai mult decât atât, cele două țări au avut divergențe și cu privire la frontierele maritime din estul bogat în gaze al Mediteranei.

Libia, și ea, pe masa discuțiilor de ieri

Ministrul de Externe al Egiptului a făcut apel către autoritățile de la Ankara să-și retraga mercenarii din Libia. Acesta a mai adăugat că „Suntem de acord cu crearea unui guvern [în Libia] care să reflecte voința poporului și să protejeze integritatea sa teritorială”

Reprezentantul turc a răspuns declarând că "Vom coopera mai strâns cu privire la Libia de acum înainte. În cadrul întâlnirii noastre de astăzi, am (văzut) că opiniile noastre nu sunt în esență foarte diferite, dar că apreciem diferit unele metode"

O nouă pagină cu povești de succes

"Vrem să umplem noua pagină pe care am deschis-o cu Egiptul cu proiecte comune și povești de succes", a declarat ministrul turc de externe, care a declarat că relațiile încordate dintre cele două națiuni nu au afectat niciodată volumul comerțului bilateral. În prezent, este de $10 miliarde de dolari pe an și este probabil să crească în curând la $15 miliarde de dolari, a adăugat oficialul turc.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel