Duminică, prima zi din săptămână

2011 calendar
2011 calendar

Sfântul Sinod a hotărât ca în Biserică duminica să fie prima zi din săptămână, din punct de vede liturgic fiind cea mai importantă zi, cea în care a Înviat Hristos, multe eparhii având deja acest obicei, dar decizia nu afectează calendarul obişnuit în care luni este prima zi a săptămânii.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica a declarat: ""Pentru noi creştinii, duminica este cea mai importantă zi a săptămânii, ziua întâi după cum spun toţi cei patru Evanglelişti, întrucât Mântuitorul a înviat duminica. Pe de altă parte, decizia a fost luată de Sfântul Sinod în iulie 2010 la propunerea unor ierarhi ai BOR care au semnalat faptul că în multe eparhii din ţară, respectiv Timişoara, Arad, Caransebeş, dar şi din străinătate, cum ar fi Patriarhia ecumenică, duminica figurează deja în calendar ca prima zi a săptămânii. Este de fapt o uniformizare a acestui calendar. Mai mult, în Biserică, calendarul este un instrument de lucru permanent pentru preoţi şi credincioşii practicanţi. Totodată, este de fapt o revenire la tradiţie, în calendar figurând duminca prima zi a săptămânii în anii 1912, 1916, 1946, 1957, inclusiv din 1999 la Timişoara".

De asemenea, părintele a citat câte un capitol din cei patru evanghelişti Matei, Marcu, Luca şi Ioan, care vorbesc despre duminică - ziua întâi a săptămânii, informează Mediafax

Astfel, în evanghelia după Matei la capitolul 28 se spune: "După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii, Duminică a venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul".

Evanghelia după Marcu: "Şi dis-de-dimineaţă în prima zi a săptămânii, duminică, pe când răsărea soarele au venit la mormânt".

Evanghelia după Luca: "Iar în ziua cea dintâi a săptămânii (duminica) foarte de dimineaţă au venit ele la mormânt aducând miresmele pe care le pregătiseră.

Evanghelia după Ioan: "Iar în ziua întâi a săptămânii, dumineca, Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineaţă".

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a ţinut să precizeze faptul că decizia Sfântului Sinod nu afectează cu nimic calendarul în care luni este prima zi a săptămânii, ci reprezintă doar dorinţa ierarhilor de a avea un calendar comun în toate eparhiile Bisericilor ortodoxe surori.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy