Decizia CSAT ”laboratoare pentru biocide”, o problemă

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a tranșat disputa dintre premierul Cioloș și ministrul Achimaș. Cei doi au avut poziții divergente în privința laboratorului pentru biocide. Premierul Cioloș a propus acreditarea unui laborator național, Achimaș dorea să trimită probele în laboratoarele existente în străinătate. CSAT a decis să se investească în câteva laboratoare.

Nu toate țările au laboratoare de acest fel. Mai degrabă n-au, pentru că trimit mostrele la control în cele 8-9 laboratoare acreditate la nivel european. Evident, controlul este mai scump decât dacă s-ar testa la nivel național.

Ca să-ți faci propriul laborator costă: investiția în aparatură, acreditarea, personalul. După ce construiești un astfel de laborator, trebuie să-i dai de lucru. Alte costuri, de finanțare.

Probabil, s-a apreciat că statul iese mai ieftin, pe termen lung. Nu asta e problema, ci ceea ce se întâmplă cu rezultatele.

În 2013, Agenția medicamentului, dotată cu tot ce trebuie, a testat loturile de vaccin antigripal și a descoperit un nivel periculos de endotoxină, oprind distribuirea lotului afectat. Ca și cum ar fi descoperit laboratorul autorizat pentru biocide că diluția este prea mare.

Ministrul Sănătății a refuzat să accepte rezultatul și a trimis probele în Franța și a chemat Organizația Mondială a Sănătății în inspecție. Repet: ANM avea laborator în care se investise,  acreditat etc.

Dacă ministrul care a comandat teste la Paris, deși avea o Agenție specializată, în țară, nu  plătește cheltuielile din buzunar, degeaba acreditează guvernul câteva laboratoare pentru biocide. Când va apărea o nouă criză, tot afară se va tranșa disputa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel