Decizia CSAT ”laboratoare pentru biocide”, o problemă

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a tranșat disputa dintre premierul Cioloș și ministrul Achimaș. Cei doi au avut poziții divergente în privința laboratorului pentru biocide. Premierul Cioloș a propus acreditarea unui laborator național, Achimaș dorea să trimită probele în laboratoarele existente în străinătate. CSAT a decis să se investească în câteva laboratoare.

Nu toate țările au laboratoare de acest fel. Mai degrabă n-au, pentru că trimit mostrele la control în cele 8-9 laboratoare acreditate la nivel european. Evident, controlul este mai scump decât dacă s-ar testa la nivel național.

Ca să-ți faci propriul laborator costă: investiția în aparatură, acreditarea, personalul. După ce construiești un astfel de laborator, trebuie să-i dai de lucru. Alte costuri, de finanțare.

Probabil, s-a apreciat că statul iese mai ieftin, pe termen lung. Nu asta e problema, ci ceea ce se întâmplă cu rezultatele.

În 2013, Agenția medicamentului, dotată cu tot ce trebuie, a testat loturile de vaccin antigripal și a descoperit un nivel periculos de endotoxină, oprind distribuirea lotului afectat. Ca și cum ar fi descoperit laboratorul autorizat pentru biocide că diluția este prea mare.

Ministrul Sănătății a refuzat să accepte rezultatul și a trimis probele în Franța și a chemat Organizația Mondială a Sănătății în inspecție. Repet: ANM avea laborator în care se investise,  acreditat etc.

Dacă ministrul care a comandat teste la Paris, deși avea o Agenție specializată, în țară, nu  plătește cheltuielile din buzunar, degeaba acreditează guvernul câteva laboratoare pentru biocide. Când va apărea o nouă criză, tot afară se va tranșa disputa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel