De ce ar fi greșit pentru PNL să iasă de la guvernare acum. Precedentul din 2009

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Partidul Național Liberal decide în această seară dacă iese de la guvernare.

Liberalii se întrunesc joi seara, începând cu ora 19:00, la Vila Lac, pentru a discuta despre posibilitatea ieșirii de la guvernare și despre mobilizarea în teritoriu pentru alegerile din noiembrie și decembrie.

Reuniunea are loc în contextul în care, în ultimele zile, PNL a lansat acuzații fără precedent la adresa Partidului Social Democrat, punând pe seama acestuia decizia Curții Constituționale de eliminare a unui competitor electoral din alegerile prezidențiale. Reamintim în acest sens că europarlamentara Diana Șoșoacă a fost scoasă din cursa pentru Cotroceni printr-o decizie a CCR.

De asemenea, acuzații au fost aduse social democraților și după scandalul Nordis, deputata Laura Vicol fiind învinuită că a blocat, în Comisia Juridică pe care a condus-o, proiectul de lege care ar fi evitat „țepuirea“ cumpărătorilor. 

În acest climat tensionat, PNL a transmis în urmă cu două seri, prin vocea președintelui Nicolae Ciucă, faptul că a rupt coaliția cu Partidul Social Democrat, dar rămâne la guvernare „doar pentru a împiedica escaladarea completă a abuzurilor pe care le pot realiza (n.r. cei din PSD) pentru a câștiga alegerile“. 

Foto: Inquam Photos / George Călin

De ce ar fi sinucidere pentru PNL să iasă de la guvernare

Situația politică din aceste zile este aproape trasă la indigo cu cea din a doua parte a anului 2009, atunci când PDL guverna alături de PSD, într-un executiv condus de Emil Boc. La finalul lunii septembrie, premierul Boc a propus remanierea ministrului Administrației și Internelor, Dan Nica (PSD).

Prim-ul ministru a argumentat decizia de a-l da afară din guvern pe Nica prin declarațiile făcute de acesta cu câteva zile în urmă cu privire la încercarea de fraudare a alegerilor prezidențiale.

La mai puțin de o săptămână de la eveniment, Partidul Social Democrat a ieșit de la guvernare și a mers în alegeri din postura de partid de opoziție ... care nu s-a dovedit a fi una câștigătoare. 

Mircea Geoană conducea PSD-ul de mai bine de patru ani și se îndrepta către fotoliul de la Palatul Cotroceni. Numai că, strategia de ieșire de la guvernare cu doar puțin timp înainte de alegerile prezidențiale a reprezentat o sinucidere pentru șansele PSD-ului de a da președintele României. Mircea Geoană a pierdut alegerile în fața lui Traian Băsescu, iar în februarie 2010 a fost înlocuit de la șefia partidului cu Victor Ponta.

O eventuală ieșire de la guvernare, acum, a Partidului Național Liberal ar putea fi privită de electorat, pe lângă lăsarea întregii puteri executive în mâna unui singur partid, și ca o dovadă de lașitate în condițiile unei situații economice dificile și a unui context regional tensionat. Scenariul din 2009 s-ar putea repeta, punând Partidul Național Liberal în aceeași situație în care a fost PSD acum 15 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel