EXCLUSIV  Davos, pământ interzis. Borza: "La o aşa o pleaşcă nu poţi să-i dai cu piciorul"

Forumul Economic Mondial, eveniment organizat anual în staţiunea elveţiană Davos a fost analizat de deputatul independent Remus Borza, cunoscut drept „salvatorul Hidroelectrica", în cadrul emisiunii de joi 1 februarie, "Borza Analytica", transmisă de  DC News.

Davos 2018, forumul bogatilor planetei, a suscitat atenţia moderatorului Val Vâlcu, care l-a solicitat pe deputatul Remus Borza să făcă o analiza scurtă a neparticipării României şi a oportunităţilor irosite:

"Sunt câteva formate internaţionale la care România nu participă. Vorbim de Forumul mondial de la Davos. Vorbim de Bildenberg, de trilaterale, vorbim de World Policy, care e un alt format ajuns deja la a 10-a ediţie, organizat de preşedintele Institutului Francez de Relaţii Internaţionale, Thierry de Montbrial, preşedinte de onoare şi al Academiei Române. Iată, la toate aceste formate internaţionale, de think tank să le spunem, România este absentă. Asta arată o lipsă de viziune, de pragmatism a diplomaţiei româneşti. Izolaţionismul promovat în politica externă a României de Ministerul de Externe este detrimental." a spus Remus Borza.

Despre costurile participării la Davos, el a precizat:

"Anul acesta au fost vreo 340 de lideri politici şi vreo 700 de reprezentanţi ai unor coloşi industriali economici. (...) Sigur, sunt nişte costuri de vreo 60.000 de dolari pentru firme. Sigur, sunt firme la noi cu cifre de peste 1 miliard de euro, dar nu s-ar înghesui niciuna să dea 60 de mii. Dar, evident, pentru preşedinţi de state, pentru premieri nu există taxă de participare, ci sunt doar costurile de cazare. Aveam preşedinte, aveam miniştri... (...)"

Important pentru România

"Era foarte important pentru România să fie prezentă acolo anul ăsta. De ce? Unu: pentru că erau principalii lideri ai Europei (...) şi era important din perspectiva preluării preşedinţiei Consiliului European de la anul. Se puteau face nişte discuţii ca să fixeze agenda principalelor teme ale agendei pe perioada mandatului. Şi apoi, era foarte important, după Brexit, câţi bani va lua România... şi aici e discuţia de 10 sau 30-40 miliarde (...). Probabil se va deştepta şi guvernul ăsta, să înţeleagă că la aşa o pleaşcă nu poţi să-i dai cu piciorul!" este analiza deputatului.

De ce era bine ca România să fi fost prezentă la Davos, dar şi alte considerente despre necesitatea unor discuţii serioase la nivel politic şi economic, la noi în ţară, puteţi urmări ascultând până la final interviul de mai jos:

Davos 2018 s-a desfășurat în perioada 23-26 ianuarie sub tema "Crearea unui viitor comun într-o lume fracturată", fiind cel de-al 48-lea forum de până acum.

Vezi AICI interviul integral.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel