Daniel Cristea-Enache: Dumnezeu să-l odihnească pe Profesorul nostru Ștefan Cazimir

Ștefan Cazimir, intelectual de înaltă ținută, recunoscut și apreciat om de cultură, s-a stins din viață. 

Conducerea Federației Comunităților Evreiești din România „a aflat cu profundă durere și imens regret de trecerea în neființă a domnului Prof. (Emeritus) univ. dr. Ștefan Cazimir, intelectual de înaltă ținută, recunoscut și apreciat om de cultură”.

„Prin dispariția sa, nu doar comunitatea evreiască suferă o uriașă pierdere, ci și societatea română în general. Unul dintre cei mai importanți filologi români contemporani, Ștefan Cazimir este considerat cel mai de seamă cunoscător și critic al operei lui I.L. Caragiale. Deloc întâmplător, pentru că și Ștefan Cazimir era dăruit cu un simț al umorului extraordinar. Rămâne memorabilă prezența sa, alături de prietenul și fostul său student, regretatul poet și om de teatru Aurel Storin, la una dintre edițiile festivalului Pro Etnica de la Sighișoara, când cei doi au încântat publicul printr-o dizertație - presărată cu zeci de glume - despre umorul evreiesc.

Tot inspirat de Caragiale, după Revoluția din 1989 Ștefan Cazimir a fondat Partidul Liber - Schimbist, iar prin prezența sa în Parlament a încercat să aducă echilibru și concordie în politica românească.

Autor a numeroase cărți foarte valoroase, Ștefan Cazimir a fost unul dintre cei mai importanți membri ai Consiliului Editorial al Editurii Hasefer. Personalitatea sa și moralitatea impecabilă au dus, în mod firesc, la deținerea funcției de Președinte al Comisiei de Etică și Mediere F.C.E.R.

În rândul comunității evreiești, Ștefan Cazimir activa neobosit în viața culturală, participând la numeroase evenimente literare și artistice. Generos, împărtășea cu plăcere celor din jur multe lucruri din vasta sa cunoaștere, fiind o adevărată ”enciclopedie umană”. Totodată, sfaturile sale de viață erau neprețuite. Cu informații despre înmormântare vom reveni în curând. Baruch Dayan Ha Emet! Fie-i memoria binecuvântată!, a transmis pe Facebook, Federația Comunităților Evreiești din România.

„O veste foarte tristă… Dumnezeu să-l odihnească pe Profesorul nostru Ștefan Cazimir”, a transmis, ulterior, și criticul literar Daniel Cristea-Enache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel