Daciana Sârbu, avertisment: Se irosesc banii

Europarlamentarul Daciana Sarbu critică irosirea la nivelul UE a fondurilor europene de mediu în proiecte care nu aduc rezultate.

În multe cazuri, banii europeni alocați pentru proiecte de mediu sunt irosiți, la nivelul Uniunii, în proiecte care nu aduc rezultatele dorite, iar Comisia Europeană ar trebui să se implice mai mult pentru a asigura folosirea mai eficientă a acestora, a atras atenția eurodeputata Daciana Sârbu miercuri, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European. Nu absența fondurilor e problema, ci proasta administrare a acestora, a subliniat deputata europeană, care a solicitat implicarea societății civile în procesul de evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu.

  „Ca raportor pentru al 7-lea Program General al Uniunii de acțiune pentru Mediu, cunosc mai multe cazuri în care fondurile cheltuite pentru obiective de mediu nu au adus și rezultatele dorite. În unele state membre lipsesc banii, dar la nivelul UE nu absența fondurilor este problema, ci proasta administrare a acestora. S-au făcut investiții utile pentru unele proiecte, cum ar fi îmbunătățirea calității apei potabile, dar în multe alte cazuri, banii au fost pur și simplu irosiți. Acest lucru rezultă foarte clar din rapoartele Curții de Conturi”, a afirmat Daciana Sârbu. 

[citeste si]

„Finanțarea europeană nu a adus rezultatele scontate în domenii precum îmbunătățirea tratării apelor urbane reziduale, promovarea transportului feroviar de marfă ori susținerea rețelei Natura 2000. Există politici de mediu a căror implementare este foarte slabă la nivelul întregii Uniuni, iar unele dintre ele au legătură cu combaterea unor amenințări serioase la adresa sănătății, precum poluarea”, adaugă europarlamentarul.

O mai mare implicare a Comisiei Europene ar putea fi o garanție a unei mai bune utilizări a fondurilor alocate, consideră Daciana Sârbu: „Comisia trebuie să acționeze pentru a asigura o folosire mai responsabilă a fondurilor pe care le distribuie pentru proiecte de mediu”.

Eurodeputata social-democrată, care este și vicepreședintă a Comisiei de Mediu din Parlamentul European, a subliniat și rolul mai mare pe care l-ar putea juca societatea civilă în procesul de evaluare a implementării politicilor de mediu: “Multe ONG-uri cu care m-am consultat pentru realizarea raportului meu mi-au transmis că evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu este limitată, fiindcă implică doar statele membre și Comisia”. 

Intervenția a făcut parte din dezbaterea despre evaluarea punerii în aplicare a politicilor de mediu ale UE, pornind de la întrebarea adresată Comisiei de mai mulți eurodeputați din Comisia de Mediu. Aceștia au dorit să afle cum intenționează Comisia ”să asigure aplicarea eficientă și la timp a propunerilor de politici incluse în evaluare”. Elaborarea unui “tabel de bord” accesibil publicului, care să ilustreze performanța de mediu a statelor membre, sau un set de bune practici care să ajute la estimarea progresului acestora au fost alte teme ridicate în discuție de eurodeputați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel