EXCLUSIV  Cum puteau fi EVITATE accidentele în lanț din Brașov. Titi Aur explică REGULA CELOR 2 SECUNDE

Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS ce pot face şoferii pentru a evita caramboluri pe şosele aglomerate. 

Asta în contextul în care miercuri dimineaţă, pe varianta ocolitoare a Braşovului, nu mai puţin de 23 de maşini s-au ciocnit. Din fericire, nu au fost victime.

VEZI ŞI Accidente în lanț pe centura ocolitoare a Brașovului. 23 de mașini sunt implicate - UPDATE 

"Vorbim de efectul de turmă când vorbim de accidente în lanţ, mai ales pe autostradă. Cum se explică asta? Eu merg liniştit, în condiţii de vizibilitate redusă, şi cred eu că o viteză de 90 km/h e viteza de siguranţă. Altul pe lângă mine, în paralel, are tendinţa să meargă mai repede. Când ajunge în dreptul meu are tendinţa să mă şi depăşească. Şi atunci apare în şoferi orgoliul. Pe ideea 'dacă ăla poate, înseamnă că se poate, sunt eu mai fraier?'. Şi merge şi primul şofer mai tare. Şi tot aşa. 

Dacă am măsura viteza de deplasare a unei coloane de maşini la intrarea pe autostradă din Bucureşti spre Constanţă, să zicem, am vedea că e mai mică decât viteza de peste 40-50 km. De ce? Pentru că apare efectul de turmă. Dacă alţii merg repede, înseamnă că se poate. Şi ne împingem unul pe altul, intrând în zona de risc. Mintea noastră nu se gândeşte la pericol, ci la ce fac ceilalţi. Şi cât timp nu se întâmplă nimic în faţă, nici nu contează ce am făcut. Chestiunea asta e valabilă în toată lumea, nu doar în România. Când apare ceva, fie unul oprit, fie unul care merge încet, bineînţeles că distanţa mică şi viteza mare duc la frânări bruşte şi la carambol.", a declarat  Titi Aur pentru DC NEWS. 

Care este distanţa regulamentară 

"Deşi în lege nu este reglementată o distanţă minimă, în zona condusului defensiv este implementată ideea celor două secunde faţă de maşina din faţă noastră. Cum se face asta? Când maşina din faţă trece pe lângă un obstacol fix, eu, cel din spate, număr '1001, 1002...'. Şi trebuie să nu fi trecut de acelaşi obstacol înainte să ajung la 1002. Astea două secunde, traduse în distanţă, înseamnă cam jumătatea în metri a vitezei cu care merg. La 100 km/h înseamnă 50 de metri distanţă. Dar cum e greu să apreciezi distanţa, atunci cu secundele e mult mai simplu. 

Tot regula condusului defensiv spune că mergi la 2 secunde faţă de maşina din faţă când ai vizibilitate şi aderenţă perfectă. Cu fiecare 5 metri în plus ai maşinii pe care o conduci, mai măreşti cu o secundă. Dacă eşti o maşină lungă, ca de exemplu camion, dubă, autobuz, trebuie mărită distanţa cu cel puţin o secundă. La fel şi când scade vizibilitatea, aderenţa sau apare aglomeraţia!", a mai spus Titi Aur. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel