Carnetele CEC, dar și cele de membru PCR sau UTC, pot valora o mică avere.
Carnetele CEC și cele de membru PCR sau UTC, relicve ale perioadei comuniste, au ajuns să fie vândute pe internet, devenind adevărate obiecte de colecție pentru pasionați. În perioada regimului comunist, carnetele CEC erau esențiale pentru economisire și efectuarea de plăți, într-un sistem financiar strict reglementat de stat. Acestea erau folosite pentru depunerea și retragerea de bani, dar și pentru realizarea tranzacțiilor financiare, într-o eră în care totul era centralizat și controlat de autoritățile financiare.
După 1989, carnetele CEC au intrat în desuetudine, fiind înlocuite treptat de carduri bancare și plăți electronice. În schimb, carnetele de membru PCR și UTC, care atestau apartenența la structurile politice ale regimului, aveau o valoare mare în carierele celor care le dețineau și influențau puternic viața socială din acea perioadă.
Astăzi, aceste obiecte istorice au devenit foarte căutate pe platformele de anunțuri online, cum sunt OLX și Okazii. Prețurile variază destul de mult în funcție de starea acestora. Carnetele CEC pot ajunge să se vândă între 50 și 1.000 de lei, în timp ce cele care sunt păstrate în stare excelentă, cu filele complete și coperta în bună stare, pot ajunge să fie vândute chiar la prețuri mult mai mari.
În ceea ce privește carnetele de membru PCR sau UTC, acestea sunt vândute între 50 și 500 de lei, iar prețul depinde de vechimea și starea lor, potrivit România TV.
Astfel, aceste relicve ale trecutului comunist sunt acum considerate mici comori pentru colecționari și sunt căutate cu interes de cei care doresc să păstreze vie memoria acelei perioade.
Totuși, colecționarii români nu sunt cu ochii doar pe vechituri, ci și pe rarități lansate recent sau în trecutul mai apropiat. Lansată pe 1 decembrie 2021, bancnota de 20 de lei a devenit rapid un obiect de interes pentru pasionații de numismatică. Având-o pe față pe Ecaterina Teodoroiu, eroina Primului Război Mondial, această bancnotă nu doar că onorează o figură istorică importantă, dar a ajuns și o raritate pe piață, fiind căutată intens.
În mediul online, prețul acestei bancnote variază considerabil, în funcție de condiția în care se află. De regulă, se vinde între 30 și 40 de lei, însă există oferte care depășesc 400 de lei. În unele cazuri, vânzătorii încearcă să obțină sume exorbitante, un exemplu fiind un anunț recent în care prețul cerut a fost de 5.800 de lei. Citeșete toată știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Roxana Neagu