Cum îngrijim iasomia din glastră. Iată trucul care va face planta mai longevivă

Sursă foto: Pexels (Ольга Жукова)
Sursă foto: Pexels (Ольга Жукова)

Iasomia este floarea preferată a multor gospodine, însă câteodată poate fi pretențioasă și greu de îngrijit. 

Iasomia (Jasminum) este un tip de plantă cățărătoare, din familia Oleaceae. Conține 200 de specii, cu origini în regiunile tropicale și temperat blânde din Europa, Asia, Australia și Oceania. Iasomia este o plantă de interior, apreciată pentru florile deosebite, dar mai ales pentru parfumul său. 

Deși aclimatizată, iasomia poate fi pretențioasă și nu puține gospodine s-au plâng de faptul că o astfel de plantă se poate pierde ușor. Iată câteva trucuri pentru îngrijirea ei.

Ține floarea în lumina soarelui

Iasomia preferă locurile luminoase, cu mult soare, iar dacă este ținută în interior se recomandă plasarea ei lângă o fereastră acoperită de o perdea fină, pentru a preveni arsurile solare. Crește optim la temperaturi de 22°C și poate fi afectată de temperaturile scăzute. Pe timpul iernii poate fi amplasată într-o camera mai răcoroasă.

Se recomandă că substratul să se dreneze foarte bine apă și să aibă o fertilitate medie. Acesta poate fi alcătuit din mraniță, nisip, pământ de grădina, în părți egale. Nu suportă substratul calcaros.

Iată un truc important: de câte ori să o uzi iarna

Se recomandă să se ude o dată la 2-3 zile în lunile călduroase de vara sau când stratul superficial al substratului este uscat. În lunile de iarnă, iasomia nu necesită aceeași cantitate de apă din cauza lipsei florilor și temperaturilor scăzute, de aceea este indicat să verificați o dată sau de două ori pe săptămâna dacă substratul este uscat la suprafață. Intervalele sunt orientative, deoarece cantitatea de apă și frecvența udărilor depinde de nevoile plantei, temperatura, amplasare.

Fertilizarea se face o dată pe lună, primăvară și vara cu îngrășământ pentru plante cu flori, scriu botaniștii. Toamna și iarnă se stopează administrarea îngrășământului pentru a ajuta planta să intre în repausul vegetativ.

Plantele tale suferă de căldură? Rezolvă problema în câțiva pași simpli cu această metodă originală

Vara suferim din cauza caniculei nu doar noi oamenii, ci și plantele. Temperaturile ridicate creează destul de multe probleme unor specii.

Azi vă dezvăluim o metodă naturală de a vă menține plantele sănătoase în ciuda arșiței. Să vedem imediat ce trebuie să faci.

1. Aranjați-le în grupuri mici: fiind aproape unele de altele vor păstra mai mult umiditatea.

2. Când le udați, nu folosiți apă rece. Cel mai bine este să  udați plantele seara, cu apă la temperatura camerei.

3. Asigurați-le plantelor o iluminarea potrivită. Expunerea corectă  la lumină este esențială chiar și vara.

4. Nu lăsați plantele în contact direct cu razele ultraviolet.

5. Atenție la aer condiționat. Este în regulă să-l porniți chiar dacă sunt plante în cameră, dar nu uitați să le puneți departe de aerul condiționat

Metoda care salvează pantele de arșiță

Totuși, dacă în ciuda tuturor măsurilor de precauție de mai sus, plantele suferă prea mult din cauza căldurii, există un remediu natural pentru a le împrospăta. Folosește  acest ingredient pe care îl avem în bucătărie și gata! Ai înțeles despre ce este vorba? Vorbim despre drojdia de bere uscată.

Tot ce trebuie să faci este să dizolvi o linguriță de drojdie uscată în apă și să folosești amestecul obținut pentru aud a plantele de câteva ori pe săptămână. Vei vedea, că plantele vor fi sănătoase chiar și vara. Citește ma multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel