Cum își motivează Erdogan excesul de putere

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a susținut miercuri că planul de creare a unui regim prezidențial nu este în beneficiul său personal, ci al țării, relatează agenția DPA, preluată de Agerpres.

'Această chestiune nu este una personală pentru Recep Tayyip Erdogan', a spus liderul turc într-o intervenție în fața liderilor locali la Ankara. 'Sistemul prezidențial nu este pentru mine și cu siguranță nu este avut în vedere ca permanent pentru persoana mea', a insistat președintele turc.

'Nu vă faceți griji. Fiecare sistem își creează proprii lideri, proprii șefi. Cu voia lui Dumnezeu, Turcia va avea mereu un Tayyip Erdogan', a spus el în continuare.

De când a devenit președinte, în anul 2014, anterior fiind prim-ministru, Erdogan s-a remarcat prin schimbările legislative care îi sporesc atribuțiile. Un pachet de legi a trecut de parlament și acum așteaptă avizul său pentru a fi supus aprobării printr-un referendum, care cel mai probabil se va desfășura în aprilie.

În prezent, din punct de vedere formal rolul președintelui turc nu presupune o implicare activă în deciziile politice, însă Erdogan nu s-a conformat acestui statut. În plus, după lovitura de stat eșuată din luna iulie și declararea stării de urgență, el a concentrat tot mai multă putere în mâinile sale.

Adversarii săi consideră că schimbările legislative propuse duc către acapararea puterii de către președinte și ei cred că astfel Erdogan ar putea să rămână în acest post încă un deceniu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel