Cum i-au trimis Duţă şi Cseke pe medici în Tanzania. Ce firmă a plătit deplasarea la Arusha

tanzania Dar Es Salaam
tanzania Dar Es Salaam

Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a justificat ”lupta”  pe care o duce împotriva medicilor de familie prin faptul că există doctori  care prescriu unele medicamente scumpe, stimulaţi de recompensele primite de la producători. Preşedintele CNAS spune că, din cauza acestor medici, bugetul CNAS se dezechilibrează. Lucian Duţă a declarat pentru Agerpres, că are informaţii cum că mai mulţi medici au plecat în vacanţe în Tanzania, sponsorizaţi de anumiţi producători.

De fapt, autorităţile aveau de aproape doi ani la dispoziţie o metodă de a limita presiunile comerciale în sistem, prin suprataxarea firmelor care îşi cresc vânzările nejustificat de situaţia îmbolnăvirilor. Mecanismul se numeşte claw-back şi este aplicat de multe ţări occidentale. Dacă acţiunile de promovare ale companiilor farmaceutice au un succes prea mare, dezechilibrând bugetul Casei de Asigurări, aceasta recuperează o parte din fonduri, ceea descurajează firmele să forţeze vânzările pe o piaţă. Din păcate, hotărârea de guvern luată în 2009, a rămas până acum fără norme de aplicare. Producătorii şi distribuitorii se plâng că, în varianta iniţială, mecanismul de claw-back românesc nu e decât o nouă taxă, aplicându-se la nivelul vânzărilor, ceea ce ar duce la sancțiuni din partea Comisie Europene. Totuși, Casa și Ministerul puteau găsi formule care să îmbunătățească acest sistem, dacă erau într-adevăr preocupate de rezolvarea problemei. Mai mult, în proiectul Legii Bugetului se iau în calcul veniturile atrase prin claw-back,  de sute de milioane de lei, fără să existe nici o măsură de încasare a banilor.

Declarațiile președintelui CNAS sunt cinice din două puncte de vedere. În primul rând, deplasarea în Tanzania nu a fost organizată pentru medicii de familie. Manifestarea din oraşul Arusha a fost sponsorizată de un distribuitor, care vinde în România generice, deci nu produsele scumpe de care amintea dr. Duţă. A fost vorba despre lansarea portofoliului de medicamente oncologice a firmei Romastru, urmată de o vizită la spitalul din Arusha, la care au participat numai medici specialiști oncologi. Ca urmare, lansarea acestor ”acuzații” în disputa cu medicii de familie sunt incorecte şi diversioniste.

Pe de altă parte, situaţia din oncologie este tragică. De la începutul lunii, de când a început distribuţia citostacicelor prin farmaciile de spital, pacienţii au rămas practic fără tratament, fie din cauză că nu sunt bani, fie pentru că autorităţile nu au organizat bine transferul, deci nu s-a efectuat aprovizionarea spitalelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel