Presa ”portocalie” anunță de două săptămâni că Traian Băsescu a recuperat încrederea românilor. Este invocat un sondaj care arată că președintele are o cotă de încredere de 30 de procente. Dacă ar fi reală, creșterea ar reprezenta un come-back spectaculos, de la 15%, anul trecut. Institutul implicat a transmis, însă, un drept la replică, acuzând inventarea de date și politizarea cercetării. Care este mecanismul prin care se pot ”coafa” cifrele sondajelor? Unul foarte simplu: sunt comparate mere cu poșete, nici măcar cu alte fructe!
Astfel, analiștii spun că încrederea în președinte a crescut, dar se referă, de fapt, la întrebarea: ”În ce măsură sunteți mulțumiți de activitatea lui Traian Băsescu în cel de-al doilea mandat?”. În sondajele de până acum, întrebarea era ”Câtă încredere aveți în...?”.
Diferența este de circa 10 procente, în favoarea lui Traian Băsescu. Firesc, căci și o parte a electoratului ostil președintelui poate aprecia ”activitatea” acestuia din ultima perioadă. Și nu întâmplător, căci președintele, în loc să boicoteze guvernul, îl laudă. Asta nu înseamnă că, brusc, electoratul ostil lui Băsescu a căpătat încredere în acesta.
Măsurătorile reale
Din informațiile DeCe News, sondajul CCSB conține și o întrebare legată de cota de încredere a lui Traian Băsescu. Ziarele ”portocalii” fie n-au avut datele, fie au ales să nu le publice. Sociologul Mirel Palada ne-a confirmat că nu sunt mișcări spectaculoase în ceea ce privește cota de încredere a lui Traian Băsescu. Acesta avea între 10-15 la sută în prima parte a anului 2012, când se anticipa suspendarea și demiterea. După ce a ieșit câștigător la referendum, cota de încredere s-a stabilizat la 20%. Normal, căci o parte a electoratului ”merge” cu câștigătorul, deși inițial avea altă opinie.
Măsurătoarea CCSB din aprilie 2013 arată că Traian Băsescu se bucură de încrederea a 22% din electorat. Evoluția curbei de încredere, în dinți de fierăstrău, face ca ușoara apreciere, de 2 procente, să nu însemne nimic. E, de fapt, în marja de eroare. Cum spuneam, ”portocalii” au asimilat încrederea cu aprecierea activității, deși în chestionar au fost întrebări distincte.
Regele, adevăratul câștigător la capitolul încredere
MS Regele Mihai este adevăratul câștigător la capitolul încredere. De la o cotă de circa 30 de procente, în aprilie 2012, sondajul CCSB îl arată pe MS Regele la o cotă de 50 de procente, în aprilie 2013. Datele pot fi comparate pentru că același institut a folosit aceeași metodologie și a pus aceeași întrebare.
Cele trei motive ale creșterii sunt:
-activarea grupărilor monarhiste, atât în mediul online, cât și prin mobilizarea tinerilor la evenimente publice
-prezența Casei Regale în media, cu ocazia Jubileului Regal din România, dar și a evenimentelor monarhice din Anglia
-degradarea climatului politic și eșecul sistemului prezidențial de a aduce echilibru în societatea românească
De Ce publicul salută coabitarea
Aprecierea coabitării nu înseamnă, automat, o susținere a lui Traian Băsescu. Este normal, spun sociologii, ca numărul românilor care susțin coabitarea să fie mai mare decât al celor care se opun (circa 16%). Pe de o parte, este firesc ca publicul neangajat politic să dorească calmarea conflictelor interne, într-o situație economică apreciată drept periculoasă. Pe de alta, s-a impus ideea că Traian Băsescu este susținut din afară și nu mai poate fi demis până la finalul mandatului. Așa că electoratul anti-Băsescu preferă o jumătate de victorie, unei înfrângeri. La fel, băsiștilor li se oferă, prin coabitare, senzația că liderul lor continuă să exercite un rol important în actul de guvernare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu