EXCLUSIV  Creangă, scos din programa şcolară? Daniel Cristea-Enache: Dacă scoţi autorii clasici din programă, pierzi dimensiunea de evoluţie a istoriei literaturii române

Foto: Daniel Dincă/DC News
Foto: Daniel Dincă/DC News

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a comentat opiniile potrivit cărora scriitori clasici precum Creangă sau Sadoveanu nu ar mai trebui să se regăsească în programa şcolară.

"Din păcate, în ultimii ani s-au auzit exprimându-se voci, mai mult sau mai puţin convingătoare, dar ele au existat, cum că în şcoală n-ar mai trebui să se predea, să se studieze Creangă. De ce? Fiindcă e un autor dintr-o altă epocă, îndepărtată, dintr-un alt orizont cultural şi istoric. Pe scurt: ce-ar mai înţelege copiii de astăzi despre Creangă?

Este această filosofie potrivit căreia noi astăzi nu putem să-i înţelegem şi să-i receptăm decât pe cei care se manifestă literar tot astăzi sau cât mai aproape de noi. Fiindcă şi în legătură cu Sadoveanu s-au făcut asemenea aserţiuni. 'Ce să mai înţeleagă copiii de astăzi din Sadoveanu?'. (...) Este o filosofie coerentă, chiar dacă după părerea mea e greşită, conform căreia în şcoală trebuie să-i studiem pe scriitorii de azi, pe scriitori contemporani. E un fel de viziune ultramodernistă asupra literaturii.

Nu putem să înţelegem decât ceea ce se întâmplă acum. Sigur că e un dram de adevăr în această abordare. Dar dacă scoţi autorii clasici din programă, pierzi chiar dimensiunea asta de evoluţie a istoriei literaturii române. Dacă studiezi numai prezentul unei literaturi, ignori, elimini din discuţie tot ceea ce a format istoria literaturii respective", a explicat criticul literar Daniel Cristea-Enache la emisiunea "De Ce Citim".

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel